Szombaton lesz az utolsó idei Pincejárat – a Bornegyedről hallhattunk az ATV-n

by ildikarakai

December 3-án lesz utoljára az idén Pincejárat, melyen adventi hangulatban, pezsgővel, pezsgőkóstoló játékkal, kvízzel koronázhatjuk meg az évet. Remek alkalom lesz ez arra, hogy az ünnepi hajtás előtt kicsit még lazítsunk – hangzott el az ATV reggeli műsorában.

A stúdióban Deutsch Anita, a Bornegyed művészeti vezetője és Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere mesélt a hihetetlen gazdagságról és az izgalmas programokról, melyeket a 22. kerület kínál.

“Minden településnek kell hogy legyen saját arculata, meg kell tudnunk különböztetni magunkat másoktól” – mondta Karsay Ferenc. Budafok-Tétény részben a főváros bornegyede, részben pedig kulturális nagyhatalom – tette hozzá. A Pincejáratok révén a már 32 éve nagy sikerű Pezsgő- és Borfesztivál egész évben megjelenhet a kerület arculatában. “Meg tudjuk mutatni, hogy a gasztronómia, a kulturált pezsgő- és borfogyasztás és az egyéb kultúra – a képzőművészet, a tánc, a színház, a zene – kéz a kézben jár” – fogalmazott a polgármester.

Hat éve indult a Budafoki Pincejárat, márciustól decemberig minden hónap első szombatján várja a látogatókat különböző programokkal, pincesétákkal, borkóstolókkal, akár színházi előadással, játékokkal, kvízekkel, kiállításokkal. Számos izgalmas történéssel, melyek bemutatják, hogy Budafok milyen csodálatos helyszín, milyen történelmi hagyományai, fantasztikus borászati emlékei vannak – mesélte Deutsch Anita. És milyen jelene, hiszen csodálatos borok és pezsgők készülnek ma is itt – tette hozzá.

Az idén már 10 ezer fölötti látogatót tudhat maga mögött a projekt, egyre többen jönnek nem csak a fővárosból, de az egész országból. Sokan térnek vissza rendszeresen, hogy a Pincejárattal töltsék a hónap első szombatját – hangzott el. “Segítjük is az utazást, ingyenes kisbuszjárat van a helyszínek között, nyugodtan otthon lehet hagyni a kocsit” – mondta el a művészeti vezető. Deutsch Anita szerint azért is különleges ez a 22. kerületi pincerendszer, mert nem egymás mellett sorakoznak a pincék, hanem gyakorlatilag behálózzák Budafokot. Egy-egy alkalommal 15 helyszín várja az ideérkezőket, olyanok, mint az egyedülálló szőlőültetvénnyel rendelkező tangazdaság, a borászati iskola, vagy a csodás pincészetek a Seybold-Garab Pincétől a Sauska Borászatig, a Katona Borházig, a Törley Pezsgőpincészetig és még hosszan lehetne folytatni a sort.

“Nekünk van száz kilométernyi pincénk, amiből 15-20-at bor- és pezsgőtermelésre használnak, és ezek látogathatók” – mondta el Karsay Ferenc. Küldetésüknek tekintik, hogy a bortermelést és a vendéglátást, ami két külön szakma, összehozzák egymással. “Ez olyan, mintha a Hortobágy itt lenne a városban, mint természeti érték. Ez borászati és gasztronómiai érték, és tényleg itt van a városban. A Deák térről egy villamosjárattal el lehet jönni fél órán belül Budafok központjába. Ma már nyitva vannak a borászatok, a pezsgőpincészetek, készülnek a pincetúrákra gasztronómiai háttérrel is.”

Az összes pincében a tulajdonosok maguk vezetik körbe a látogatókat, így lesz ez most szombaton, az utolsó idei Pincejáraton is. Nagyon különleges a gasztrokínálat, extra gourmet borvacsorákkal, számtalan programmal. Érdemes a Bornegyed honlapján, illetve a Facebook-oldalán tájékozódni, és még időben lecsapni egy-egy eseményre. A Bornegyednek saját YouTube-csatornája is van, amit évről évre folyamatosan bővítenek, ebből a helyszíneket és a programokat is megismerhetjük – tudhattuk meg az ATV szerda reggeli műsorából.

Olvasta már?