Új hangzásélmény várja a zenerajongókat pénteken a Klauzál Házban

by ildikarakai

Új szintre emelte a hangzást egy beruházással a kerület művelődési központjában a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az évadnyitó koncerten mi is megtapasztalhatjuk az új élményt. Ehhez izgalmas műsort állított össze a zenekarvezető, Hollerung Gábor. 

Remélhetőleg olyan évad indul útjára pénteken a Klauzál Házban, melyben a zenészek és a közönség búcsút inthetnek az előző szezonra  jellemző online hangversenyeknek. Ezeknek szép hallgatottságuk volt ugyan, de az élmény, különösen a hangzásszépség, a hangzáserő jelentősen elmaradt a koncerttermitől – mondja a zeneigazgató.

A hangzást egyébként is forradalmasította most a Dohnányi Zenekar a Klauzál Házban, miután az utóbbi két évben szépen megemelkedett költségvetési támogatásából nagyobb összeget áldozott az akusztikai fejlesztésre.

“Egy akusztikussal megterveztettünk egy akusztikai javító mechanizmust. Ez több részből áll. Az egyik egy fix hátfal, ami nagyon szép lett, és nem csak a koncertek, de a felvételek számára is vonzóbb környezetet biztosít” – meséli Hollerung Gábor. “Ugyancsak világos fából készült ovális hangterelő mobilelemeket függesztettünk fel a zsinórpadlásra, hogy a felfelé szálló hang ne tűnjön el a felső régiókban. A két oldalra is tettünk hangterelő elemeket, és a padlózatot is felújítottuk, ez is optimális most a hangvisszaverés szempontjából.”

Tartottak egy próbát két hete, és ő maga is nagyon meglepődött azon, hogy mennyit változott a Klauzál Ház akusztikája – mondja a zenekarvezető. “Valóban koncerttermi lett, fényes, gazdag, nagy dinamikájú. Kétszer nagyobb a hangereje most a teremnek – dús, pazar, kompakt hangzásban lesz része a közönségnek az első 5-6 sorban is, ahol eddig nem volt túlságosan kedvező a helyzet. Ez a beruházás nagyobb zenei életet is teremthet a kerületben. Másoknak is kedvük lesz itt játszani, mert nincs olyan sok jó akusztikájú terem Budapesten.” 

Vásároltak egy 13-szor 9 méteres dobogórendszert is, amit a Klauzál Házban tárolnak, de máshol is használható, akár kültéri programoknál.  

Az önkormányzat szintén beszáll a Klauzál Házban a koncertterem fejlesztésébe: Hollerung Gábor javaslatára most a fényfejlesztést készítik elő a kerület finanszírozásában. Ezzel a többfunkciójú helyiség újabb szintet léphet. “A hangversenyek mellett a színházat is jobban tudja kiszolgálni. Igazán modern, minden dologra alkalmas helyszíne lesz így a kerületnek a Klauzál Ház.” Az újévi koncertet talán már az új világítással tarthatjuk meg – bizakodik a zenekarvezető.

Ami pedig a pénteki évadnyitó hangversenyt illeti, Hollerung Gábor szerint nagyon jó műsort állítottak össze. “Három eltérő zenei összeállítás lesz, a zenekar létszáma is más mindegyiknél. Van egy klasszikus nagyzenekari darab, Saint-Saëns II. szimfóniája. Aztán van egy kisebb zenekarunk, amely Korngoldnak egy Shakespeare-vígjátékhoz, a Sok hűhó semmiért címűhöz írt kísérőzenéjéből egy szvitet ad elő. Ez egy egészen pazar, magával ragadó, sokszínű, nagy létszámú kamarazene. És van egy barokk vonószenekari produkció, Telemann Don Quijotéje, ami egy  tüneményes börleszk. Izgalmas és változatos karakterekkel megírt barokk zene, melyet egy 16 tagú zenekar fog játszani.”

Így tulajdonképpen minden létszámban és minden stílusban teszteli a Dohnányi Zenekar és a közönség a kerület újjászületett hangversenytermét. Aki teheti, jöjjön el. Nagyon jó koncertet hall és új hangzásélménnyel fog gazdagodni.   

Olvasta már?