Végleges a döntés: megmenekül és múzeumkomplexum lesz a Kelenföldi vasútállomás épülete

by gaalt994

Budapest egyik legrégebbi vasúti létesítménye közösségi tér lesz: kiállításoknak, múzeumi foglalkozásoknak és vonatnéző terasznak is otthont ad majd.

A kelenföldi régi vasútállomás épületének megmentését idén februárban nyilvánította kiemelt beruházássá a magyar kormány. Budapest Fővárosi Kormányhivatala július 8-i határozatában pedig már az építési engedélyt is megadta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak Kelenföld vasútállomás egykori indóházának felújítására.

Ezzel biztossá vált, hogy Budapest egyik legrégebbi – a XXII. kerületiek által is jól ismert – vasúti épülete megmenekült a lebontástól. A Vitézy Dávid vezette Közlekedési Múzeum is itt hozza létre legújabb tagintézményét, amelyről korábban mi is írtunk.

Az 1884-ben épült létesítmény a műemléki helyreállítás mellett új funkciókat is kap; fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz, amely a vasúttörténeti kiállításhoz kapcsolódva mutatja be a városon belüli vasúthálózat jelentőségét.

Az épületben lesznek majd időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és közösségi programok, de létesítenek múzeumkertet, kilátópontot, vonatnéző teraszt, de még egy bisztrót is. A tervezést és a beruházás előkészítését 2020-ban a Miniszterelnökség 100 millió forinttal, Újbuda önkormányzata 20 millió forinttal támogatta.

(Kiemelt kép: Budapesti Fejlesztési Központ)

Olvasta már?