Vén Emil festőművész eddig nem látott munkáiból nyílt kiállítás a Klauzál Házban

by talastunde

A 120 évvel ezelőtt született Vén Emil Munkácsy-díjas festőművészre emlékeztek a Klauzál Házban, a művészről elnevezett Vén Emil Galériában április 7-én. A zsúfolásig megtelt galériában nagy érdeklődés kísérte az impresszionizmus egykori, kiváló alkotójának kiállításmegnyitóját, ahol a művész családtagjai is részt vettek.

A kiállításon 30 olyan, elsősorban korai alkotást mutattak be a szervezők, amelyet a nagyközönség még nem láthatott kiállításon. Csendélet, figurális kompozíció és önarckép is magtalálható özvegye, Vén Ágnes most bemutatására kerülő gyűjteményében. Művei mindegyikén a mozgalmasság, a béke, az öröm és a harmónia tükröződik.

Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy személyes kötődése van Vén Emil családjához. Büszke arra, hogy Budafok-Tétény ennyire gazdag kimagasló művészeti értékekben.  „Vén Emil kedves, derűs egyéniség volt, a képei is ilyenek, amelyekből töltekezhetünk” – mondta a kerület polgármestere.

Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy Vén Emil munkássága a XXII. kerület kultúrájában kiemelkedő helyet foglal el. 44 évig a kerületben élt festő 1984. június 13-án, halála napján fejezte be utolsó festményét, amely a kiállítás egyik központi képe. Méltán nevezik ma is Budafok festőjének. Sok budafoki helyszínt festett meg, utcákat, épületeket, a budafoki Kálvária- dombot, a Nagytétényi Kastélymúzeumot. Vén Emil több festményét is a kerületnek ajándékozta. „Ősszel egy másik kiállítás fog megemlékezni Vén Emilről, ahol dokumentumokon, relikviákon keresztül mutatjuk majd be a művész életét” – mondta a ház igazgatója, aki örömmel számolt be arról, hogy Huber József szobrászművész Vén Emil szobrát sikerült megvásárolnia az önkormányzatnak, amit a kiállításmegnyitóval egyidejűleg helyeztek el a Vén Emil Galériában.

A kiállítást Tóth Károly művészettörténész nyitotta meg, az eseményen Kautzky Armand színművész szavalta el Juhász Gyula Vén Emilnek írt versét.

A zenei aláfestést a Budafoki Dohnányi Zenekar fuvolaművésze, Kanyó Dávid és Bábel Klára hárfaművész szolgáltatta.

A művész egykori felesége portálunknak örömmel mesélt művész férjéről, aki 51 évvel volt idősebb második feleségétől, Vén Ágnestől. „1974-ben ismerkedtünk meg egy kiállításon, majd rögtön megkért arra, hogy modellt álljak neki.  Éjjel-nappal festett a szobájában, de gyakran, naponta kétszer is eljárt a Habcsók Presszóba, a törzshelyére, ahol imádta figyelni a körülötte lévő embereket. Másik kedvenc helye a budafoki piac volt, ahol a csendéletek megfestett virágcsokrait szerezte be. A kiállítás képei otthon egy mappában voltak elhelyezve, az önkormányzat támogatásával sikerült őket bekereteztetni és kiállítani. Számomra is különleges dolog keretbe foglalva látni ezeket a képeket. Emil halála után kötelességemnek éreztem a hagyaték ápolását, óvását és bemutatását. Ilyen nagy kiállítása Vén Emilnek a galéria névadó ünnepségén volt utoljára” – mondta Vén Ágnes, a festő volt felesége.

 Az anyai ágon olasz származású művész 1927-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Rudnay növendék volt.  A főiskola makói művésztelepét vezette 1925-27 között.  Ezekben az években szerette meg az alföldi városokat, Makón és Hódmezővásárhelyen élt. A kiváló szellemiségű művész József Attila és Juhász Gyula barátságát is élvezte, alapító tagja volt a Tornyai Társaságnak. 1940-ben talált Budafokon otthonra, ahol haláláig élt. Itthon az Ernst Múzeumban, a Csók Galériában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Műcsarnokban, külföldön pedig Rómában, Bécsben, Toulonban mutatkozott be képeivel.

Vén Emil különleges hangulatú képeit május 29-ig tekinthetik meg.

Olvasta már?