120 éves az egykor nehéz időket megélt budafoki borászati iskola

by gaalt994

Alapításának 120. évfordulóját ünnepli idén a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola. Ez alkalomból a mai napon megható ünnepséget rendeznek, s izgalmas programokkal várják az érdeklődőket a Herman Ottó Intézetben és az iskola tangazdaságában is.

A megnyitó ünnepségen Németh Zsolt elmondta, nagyon büszkék a jelenlegi és a már elballagott diákokra, nagyot álmodni igenis érdemes!

Az országgyűlési képviselő szerint a 120 év négy nagy egységből tevődik össze. „A boldog békeidőkben, az iskola első 20 évében ‘nektár csepegett’, ugyanis megjelent a magyar borászat nagyüzemi termelése, ám ez nem tarthatott sokáig, hiszen ezt követte az országvesztés. A jelenség a következő 30 évre rányomta a bélyegét az iskola számára, hiszen a termőterületek nagy része elveszett, s ezt pezsgőgyártásban próbáltak helyreállítani, szerencsére sikerült is.”

Az ezt követő 40 esztendőben a szovjet piac nagyüzemi termelése következett, s a kommunizmus igencsak hatott az iskolára. „Ennek ellenére az intézmény nem adta fel, ugyanis az utóbbi 30 évben sikerült megmenteni az iskolát, a magyar borászat feltámadt” – fogalmazott az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Olvasta már?