17 sikeres vizsgázó a Pincejárat tanfolyamán

by gaalt994

Népszerű volt a helytörténeti kurzus, Garbóci László tanítványainak hála így akár egyszerre több vezetett séta is lehet majd Budafok-Tétény történelmi helyszínein.

A Budafoki Pincejárat projekt egyik legnépszerűbb programja a helytörténeti séta. Garbóci László helytörténész, a kerület díszpolgára, nem mellesleg számos helytörténeti könyv szerzője sok alkalommal ejtette már rabul a vendégeket elmélyült tudásával, elragadó stílusával. Az általa vezetett séták olyan sikert arattak a látogatók körében, hogy felmerült az igény, hogy szimultán több séta is indulhasson.

A Klauzál Ház éppen ezért tavaly ősszel helytörténeti sétavezetői tanfolyamot hirdetett. A népszerű képzésre 24-en jelentkeztek, közülük 17-en most sikeresen vizsgáztak. A tanítványoknak a „mester”, Garbóci László, illetve a Pincejárat két szervezője, Deutsch Anita és Salamon Judit előtt kellett számot adniuk a tudásukról.

„Személyes részvételt terveztünk, de a korlátozások életbelépése miatt ezt csak részben sikerült megvalósítanunk. Az oktatás és a konzultációk az online térben zajlottak, az utolsó alkalmat és a vizsgát azonban kisebb csoportokban már meg tudtuk tartani a helyszíneken. Tizenheten sikeresen elvégezték a tanfolyamot, így a pincejáratokon egy időben több látnivalót is be tudunk mutatni az érdeklődőknek” – mondta a tanfolyamról a Budafoki Pincejárat művészeti vezetője, Deutsch Anita az önkormányzat honlapjának.

Bár az online keretek nem könnyítették meg sem az oktatók, sem a tanulók dolgát, végül mégis sikerült ilyen formában lebonyolítani a képzést.

„Harmincperces előadásokat tartottam, amelyek felvételét korábbi séták alkalmával készült képekkel illusztráltuk. Anita továbbította az anyagot a résztvevőknek, akik a konzultációkon további kérdéseket tehettek fel nekem egy-egy helyszínnel, épülettel, területtel, illetve műemlékkel kapcsolatban.

Öt témakört dolgoztunk fel, ezek egyike a Péter Pál utca volt a görögkatolikus istentiszteleteknek helyet adó kápolnával és a Seybold–Garab Pincével. A programban szerepelt a Sarló utcában lévő Törley-mauzóleum, a Záborszky Pince Borvárosa és a Pestis kápolna, a Borkő utcában lévő Katona Pincészet és a Várszegi Pincészet, valamint a Nagytétényi Kastélymúzeum – adott betekintést a tananyagba Garbóci László.

A következő pincejáratot június 5-én, szombaton rendezik.

Olvasta már?