40 éve ment el Nagytétény híres szülötte, a rímhányó zseni

by lantai.oliver

Éppen ma 40 éve, 1983. május 7-én ment el közülünk Romhányi József, aki egész életében ontotta magából a zseniális rímeket. Ebből az alkalomból lánya, Romhányi Ágnes és a XIII. kerület önkormányzata ma délelőtt 11 órakor közös megemlékezést tartott, amelyen mi is részt vettünk.

Az esemény helyszíne az a Hegedűs Gyula utcai ház volt, ahol az író sok éven keresztül élt és alkotott.

Romhányi Ágnes, akivel épp a napokban készítettünk interjút, nem készült külön beszéddel, de sokat mesélt gyerekkoráról és apjáról, aki mindössze 62 éves volt, mikor meghalt. Ennek ellenére rengeteg alkotás maradt utána, hiszen egész életét végigdolgozta, tehetségét nem pazarolta el.

Sok-sok anekdota, színes történet elhangzott, végighallgattuk egy szú végrendeletét is, majd közösen megkoszorúztuk a ház homlokzatán 2017-ben elhelyezett emléktáblát.

Ezután Borsowski Tibor, a társasház régi lakója invitált be mindenkit az udvarra, hogy onnan mutassa meg azt a 4. emeleti lakást, ahol a rímhányó élt.

Elmondta, hogy tele volt gyerekzsivajjal a ház, ők mind a Ratkó-korszak szülöttei voltak. Jó volt itt élni, nagy volt a nyüzsgés. Mára már kicserélődtek a lakók, több külföldi is beköltözött. Már szinte nem is ismerik egymást az emberek.

A külső homlokzat néhány éve fel lett újítva, de a belső részre már nem jutott pénz, pedig arra is ráférne egy kis tatarozás.

Az esemény végén Romhányi Ágnes meghívta a jelenlévőket egy közeli helyre, hogy ott folytassák tovább a kötetlen beszélgetést, de oda mi már nem mentünk.

Fotók: huszonketto.hu

Olvasta már?