A nagytétényi plébánia kriptájában nyugszik Rudnyánszky Gabriella

by nora.farmosi

A Rudnyánszky család leszármazottja a Nagytétényi Nagyboldogasszony-plébánia családi kriptájában lelt végső nyugalomra.

Közel százan gyűltek össze a nagytétényi templomban, hogy búcsút vegyenek a 87 éves korában elhunyt Rudnyánszky Gabriellától. 2023. február 16-án utoljára nyitották ki a sekrestye alatt húzódó kriptát, ahová már többé nem temetnek Magyarországon élő Rudnyánszkyt. Gabriella volt az utolsó. A templom és annak szerves részét képező családi sírbolt történetéről Botos István, az egyházközségi képviselő-testület világi elnöke mesélt a budafokteteny.hu-nak a gyászmisét megelőzően:

– 1333-ban fatemplom állt itt, majd 1706-ban egy gótikus stílusú kőtemplomról szólnak a feljegyzések. Ennek helyén építtette fel a Száraz–Rudnyánszky házaspár a tétényi templomot a régi kövek felhasználásával, a kor divatja szerint barokk stílusban. A történészek szerint ez az 1755-ben felszentelt templom a provinciális barokk egyik ékszere. A kripta, amelyben a Rudnyánszky család tagjai nyugszanak, a XVIII. század végén készült el.

Gabi néni a nyár végén fogadott minket a XI. kerületi lakásában, amely nem szűkölködött családi fotóktól, dokumentumoktól. Szívesen mutatta meg nekünk a családi címert, a budai Várból megmaradt egy-két gyönyörű családi bútort és természetesen a sok-sok fotográfiát. Hálásak vagyunk neki, hogy beengedett az otthonába.

Olvasta már?