A Soós iskola nemcsak Budafok-Tétény büszkesége, de borászati központ is

by gaalt994

Németh Zsolt borlovag szerint a Soós Iskola nemcsak Budafok-Tétény, de a borok büszkesége is, Földesi Gyula kancellár azt nyilatkozta, nincs olyan hazai borászat, ahol ne dolgoznának volt Soós diákok, Molnár Zoltán, a szakképzési centrum vezetője pedig elárulta, bár tökéletesen működik az intézmény, mégis fejlesztésekre lehet számítani.

 Ahogyan azt már korábbi cikkünkben olvashatták, alapításának 120. évfordulóját ünnepli idén a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola, s ez alkalomból a mai napon izgalmas programokkal várták az érdeklődőket, ünnepséget rendeztek a Herman Ottó Intézetben.

 Mint tudjuk, a szőlő gyökerein élősködő kórokozó, a filoxéra, mely Európa bortermő szőlőterületeit tönkretette, 1875-ben hazánkat is elérte, az itteni szőlőket is néhány év alatt szinte kipusztította. A borászat megmentése érdekében ekkoriban fontosabb borvidékek központjaiban azonban szőlőtermesztést és egyszerű borkezelést oktató vincellérképző iskolák alakultak, ahol elméleti és gyakorlati képzés egyaránt folyt. Németh Zsolt 4 különböző korra vezette vissza a jubileumi 120 évet, melyet előző cikkünkben már olvashattak.

„Mi egy borivó nemzet vagyunk!”

Németh Zsolt, a helyi „borlovag” azt nyilatkozta nekünk, a XXII. kerületi iskola szerves része mind a városnak, mind pedig magának a borászatnak, mint ágazatnak is. Az intézmény nem létezne, ha nem lenne nagy létjogosultsága. „Mi egy borivó nemzet vagyunk és ennek a jellegzetességnek a megőrzésében és a fejlesztésében nagy szerepe van az intézménynek.” Azt is megtudhattuk, nem véletlenül van ott az iskola, ahol, hiszen az intézmény Budafok-Tétény nemzeti és borászati központja is egyaránt.

„Nincs szükség nagyobb fókuszra!”

Interjúsorozatunkat Földesi Gyula kancellárral folytattuk, aki elmondta, nincsen semmi olyan probléma, mely okán nagyobb fókuszt kellene a régi iskolájára vetni, hiszen a kollégák tökéletes munkát végeznek, s a diákok szerencsések lehetnek, hogy egy olyan iskolában tanulhatnak, ahol van megfelelő egzisztencia, s egy olyan szakmát választhatnak maguknak, amely megállja a helyét a világban.

„Minden magyarországi borászatban dolgoznak volt Soós-iskolás munkatársak.”

Molnár Zoltánnal, a szakképzési centrum igazgatójával is beszélgettünk, aki szerint nincs olyan borászat ma Magyarországon, ahol ne olyan dolgozók lennének, akik a Soósban szerezték meg végzettségüket. Azt is hozzátette, az intézmény működése ma is kifogástalan, ennek ellenére szeretnének mindenképpen fejlesztéseket a közeljövőben, de a részletek még váratnak magukra.

Olvasta már?