Telt házzal várja közönségét a BDZ a november 13-i Cinemusic koncertjére!

by talastunde

A Budafoki Dohnányi Zenekar ikonikus Cinemusic koncertje kiváló filmzenékkel, filmes képi világgal, Hollerung Gábor élvezetes konferálásával és szuggesztív vezényletével teljes kikapcsolódást nyújtó esti koncerttel várja közönségét november 13-án este a Müpában.

A BDZ 2004-ben kezdett el játszani filmzenei darabokat az újévi koncertjein, ezt követően találták ki a Klasszik Rádióval közösen a Cinemusicot, amivel  a zenekar a legszélesebb közönségréteget érinti meg, ezért nem csoda, hogy a több ezres sportcsarnokot is megtöltötték már ezzel a programmal. A zenekar ezúttal is a filmzene-irodalom legjavából válogat; az örökzöldek mellett a legújabb sikerfilmek zenéi is felcsendülnek.

Hollerung Gábor, a BDZ ügyvezető zeneigazgatója portálunknak adott korábbi interjújában kifejtette, hogy minden jó zene a klasszikus zenéből fakad, a filmzene is.  A BDZ ügyvezetője így nyilatkozott a Cinemusicról és a filmzenéről:

 „A Cinemusic-programunkkal létrehoztunk egy olyan műfaji komplexumot, amely klasszikus zenére épül, de azért crossoverekkel, bizonyos sajátosságokkal kiegészülve vált nagyon népszerűvé a közönség körében. Mindig azt próbálom megmutatni, hogy minden jó zene a klasszikus zenéből fakad. A filmzene is az, mert hihetetlenül érdekes a létrejöttének a története. Az igényes filmzenék 60-70%-a a klasszikus, romantikus szimfonikus költemény mechanizmusából építkezik.

Tettünk olyan kísérletet, hogy nagyon népszerű filmekből megpróbáltunk koncertképes darabokat készíteni, de az alapvető cél, hogy jó zenét játsszunk, és nem feltétlenül a legjobb filmekből, hanem a legjobb filmzenéket. Sokszor ez összekapcsolódik, hiszen van néhány emblematikus szereplője a világ mai filmzenetermésének. Toronymagasan kimagaslik ebből John Williams vagy a népszerű Hans Zimmer is. Az ő műveikből is találunk hangversenydarabokat, melyeket játszunk. A Harry Potter zenéje az egyik legbonyolultabb John Williams alkotás, amely a zenei fejlesztéstechnika, többszólamúság, polifónia összes eszközével rendelkezik. Attól jó a filmzene, hogy hangulatot teremt, az ember érzelmét, nem verbális mechanizmusait csiklandozza. A félelem, a kétség, az öröm, a fájdalom, a meghatottság szavakban meg nem fogalmazható vetületeit tárja fel. A filmek 90%-ban ezek az effektív érzelmek.”

A BDZ a filmekben elhangzott zenékből zenekari műveket farag. A Cinemusic koncertprogram repertoárjukban vannak visszatérő, állandó darabok, ilyennek számít a Star Wars zenéje is, amely a legnépszerűbb filmzenék listavezetője.  

 A zenekar ezúttal is a filmzene-irodalom legjavából válogat; az örökzöldek mellett a legújabb sikerfilmek zenéi is felcsendülnek.

Olvasta már?