Aranygála: Hegedűs Endre zongoraestjén jártunk a Klauzál Házban

by nora.farmosi

Május 4-én a Budafoki Dohnányi Zenekar nagyszerű koncertjével elstartolt a 47. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál programsorozat, melyre 32 napon át 23 helyszínen, 53 programmal várják a látogatókat. A kerületben élő Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész gyakori és szívesen látott vendége a kerület kulturális eseményeinek. A nemzetközi és hazai hangversenyélet ismert szólistája nagysikerű koncertet adott a lelkes közönségnek.

A koncerten Beethoven-, Chopin-, Quantz-, Vivaldi-, Liszt- és Bartók-művek hangzottak el, közreműködtek a Nádasdy Művészeti Iskola növendékei. Hegedűs Endre koncertjein nem csak zongorázik, hanem a dallamok közben mesél a zenéről, a muzsika szeretetéről és apró, érdekes történetek is elhangzanak a művekről vagy éppen az életéről.

Egyik történetének Antal Imre volt a főszereplője. Ekkor még csak hatéves volt Hegedűs Endre, de már akkor is a városnak a büszkesége volt, mert “ez a kölök mindent le tudott játszani” – mondták az elfogult polgárok. Így édesapja szólította meg az akkor még aktív zongoraművészt, hogy autogramot kérjen. Antal Imre szívesen teljesítette a kérést és ezt írta a cetlire. “Kedves kollégámnak bátorítással, hogy mindig a legnagyobb öröme legyen a zongorázás”.

Hitvallásának ezt tartja Hegedűs Endre:

“A legfontosabb feladatunk a Földön szeretni, szeretet adni és megpróbálni boldognak lenni. A művészet mindenképpen segít ebben. Helyreteszi a lelkünket, és ha ez a vágyam teljesült, hogy egy picikét gazdagodva térjünk haza, akkor boldog vagyok” – mondta a művész.

A koncert előtt és után a vendégeket kérdeztük az estéről és a Tavaszi Művészeti Fesztiválról. Íme néhány vélemény:

“Kicsit készültem már rá. Pont azt adta, amit vártam, amit szerettem volna, és főleg ahogy szerettem volna hallani. Sokszor hallottam már Hegedűs Endrét játszani, és mindig nagyon tetszett a műsora” – mondta egy hölgy.

“Csak a Hegedűs Endre-koncertre jöttünk el, erre is tegnap találtunk rá. Most elvittük a programfüzetet, és nagyon rácsodálkoztunk, hogy ez már a 47. fesztivál. Nem tudtunk eddig róla, igaz, nem a kerületben lakunk. Régebben jártunk ide a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjeire, tehát nem ismeretlen számunkra a hely” – mondta egy másik néző.

“A nyitókoncertet láttuk a Budafoki Dohnányi Zenekarral, csodálatos volt. Ha lenne hely a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjére, arra eljönnénk” – mondta egy úr.

“Ez az első esemény a fesztiválon, amire eljöttünk, de most elvisszük a programot, és ha találunk benne valami nagyon jót, eljövünk rá” – zárta egy néző.

A fesztivál teljes programját itt találják.

Fotók: huszonketto.hu

Olvasta már?