BDZ az M5-ön karácsony másnapján

by talastunde

Hollerung Gáborral, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával készítettünk interjút erről az évről, a karácsonyi, újévi koncertekről és hogy mi várható 2021-ben.

Nem szokványos évadot zár a BDZ sem. Milyen koncertek várhatók az ünnepek alatt?

Ez az év rendkívüli volt a vírus miatt. Élő koncertjeink november közepe óta átköltöztek az online térbe. Nincs karácsony a Budafoki Dohnányi Zenekar nélkül még ebben az évben sem. Büszkén mondhatom, hogy az M5 csatorna két hagyományos koncertünket is közvetíti. December 26-án 20: 45-kor a tavalyi, sportcsarnokban megrendezett karácsonyi produkciónkat sugározzák, december 30-án pedig a 2020 januári MÜPA újévi koncertünk látható majd. A hagyományos újévi koncertjeink, a két budafoki koncert és szokás szerint a MÜPA-ban megrendezendő koncertünk is elmarad. Jó hír viszont mindenki számára, hogy január 9-én élő koncertet közvetítünk a MÜPÁ-ból. Ez, az újévi 2021-es koncertünk mindenki számára megtekinthető lesz, amely ingyen elérhető majd a honlapunkról vagy a zenekar Youtube-csatornáján este 19:30-tól. Az újévi koncertünk az egyik legnépszerűbb előadásunk. Tavaly a Budapest Sportcsarnokban több, mint tízezren voltak, ami egészen elképesztő szám egy klasszikus nagyzenekar esetében. Ez mindig hatalmas élmény nekünk is, a nézőknek is.

Milyen koncertek várhatók az ünnepek alatt? Az idei, vírus miatti rendkívüli évet milyen eredménnyel zárták?

Úgy érezzük, hogy a feltételrendszerben nagyon eredményesek voltunk. Azt látjuk, hogy relatív jól kihasználtuk a digitális lehetőséget, a pandémia első időszakában is több produkciót feltettünk az internetre, korán jelen voltunk az online térben. A márciustól júniusig terjedő időszakot ki tudtuk tölteni korábbi koncertfelvételekkel. A nyáron nagyon sok új digitális terméket hoztunk létre, melyek még nincsenek készen, nincsenek megvágva. Két ismeretterjesztő sorozatot készítettünk, ami előbb-utóbb a világhálón megjelenik. Nagyon sok koncertünket streameltük. Ősztől kezdve minden élő koncertünket elérhetővé tettük az interneten. Csinálunk egy ún. virtuális hangversenytermet, ahol meg lehet tekinteni a koncertjeinket. A Zempléni Fesztivált változatlanul meg tudtuk valósítani, ahol a zenekarnak négy nagykoncertje volt, illetve négy kamarakoncertje. A lehetőségeinket maximálisan kihasználtuk, ennél többet is tehettünk volna a borfesztivál kapcsán, de ezt sajnos már nem tartotta meg az önkormányzat. Egy budafoki koncerten a teltház maximum hatszáz nézőt jelent, ehhez képest az online koncerteket aznap hétszáz-nyolcszázan is megnézik, utólag pedig több, mint ezer feletti a megtekintések száma. Az elérés online szempontból még nagyobb hozzáférést jelent. Biztos, hogy a digitális jelenlét nem fog eltűnni, még akkor sem, ha normalizálódik az élet, viszont mindent meg kell tenni, hogy az emberek a digitálisan közvetített koncerteket minőségben tudják meghallgatni. Biztos, hogy erre is érdemes lenne valamilyen programot kitalálni. Ez a művészet legnagyobb értéke, hogy az emberek a legjobb minőségben tudják hallgatni azt, amit egy hangversenyteremben adott esetben élveznek.

Ön személy szerint mennyire tud karácsonykor feltöltődni?

Rólam mindenki azt gondolja, hogy nem tudok pihenni, de ez nem igaz. Szerencsés alkat vagyok, mert ha hazaérek, akkor nem viszem haza a munkát, fejben is el tudok szakadni tőle. Képes vagyok kikapcsolódni, s hobbijaim is vannak. Van két unokám is, két ördögfióka, s számomra ez teljes élet, ami pihenéssel és másfajta tevékenységgel is párosul.

Hogyan tervezi a BDZ a 2021-es évet?

A meglévő produkcióinkat igyekszünk megvalósítani, egyelőre közönség nélkül, majd annyi közönséggel, amennyivel lehet. Úgy gondolom, hogy tavasszal még teljes visszaállásra nem lehet számítani. Talán tavasz vége felé már várható változás a vírus tekintetében, de az is lehet, hogy ez a helyzet csak júliusban fog felszabadulni. Abból indulunk ki, hogy ami tőlünk függ, mi azt megtesszük. Igyekszünk további digitális produkciókat létrehozni a meglévő, felszabadult időnkben. Reményeink szerint a Zempléni Fesztivál megvalósul, s abban reménykedem, hogy az ősz már normálisan el tud indulni.

Olvasta már?