Bővül a jogosultak köre, több ellátást emelnek a kerület szociális támogatási rendszerében

by gaalt994

A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el Karsay Ferenc polgármester erre irányuló rendeletmódosítási javaslatát.

Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete egyhangúlag fogadta el Karsay Ferenc javaslatát, amely a szociális rendelet módosítására irányult. A fideszes polgármester javaslatának értelmében a rendeletmódosítással a jogosultsági jövedelemhatárokat a 200 000 forintos minimálbérhez igazítják.

Az önkormányzat beszámolója szerint Kerekes Gábor is nyújtott be javaslatot ugyanebben a témában, az ő előterjesztése a 28 500 forintos öregségi nyugdíjminimumhoz kötötte volna az összeghatárokat, ám a Momentum képviselője végül visszavonta indítványát. Úgy tudjuk, az ő javaslata alapján csak a 25 ezer forintos téi tüzelő támogatás duplázódott volna meg, a végül elfogadott polgármesteri javaslat szerint viszont ezen kívül nő a gyógyszer-, és a rendkívüli gyermeknevelési támogatás keretösszege, sávosan emelkedik a temetési támogatás, valamint jelentősen emelik a nyújtható hátralékkezelési támogatás maximumát is. Utóbbi például közel duplájára, legfeljebb 200 000 forintról legfeljebb 350 000 forintra.

A lépés a gyakorlatban azt jelenti, hogy kibővült azon budafok-tétényi lakosok köre, akik az önkormányzat szociális rendszere által nyújtott segítségben részesülhetnek. Karsay Ferenc indítványa több ellátástípust érint, és a legtöbb kategóriában magasabb egy főre eső jövedelemmel be lehet kerülni a támogatotti körbe, illetve több ellátást emel.

A javaslat érinti a lakhatási, beteggondozási, gyógyszer-, hátralékkezelési támogatást, a rendkívüli települési támogatások közül pedig az élelmiszervásárlásra adható, a téli tüzelő, a rendkívüli gyermeknevelési és a szociális tűzifa támogatásra is kiterjed.

Karsay Ferenc egyébként még augusztusban vetette fel először, hogy a rezsiköltségek és az infláció miatt Budafok-Tétény egymilliárdos ellátásbiztonsági alapot különítsen el. A kerület polgármestere már annak kapcsán is jelezte, hogy célja “kiszélesíteni a rászorulóknak nyújtható támogatások rendszerét, valamint megemelni a korábbi támogatások összegét”.

Olvasta már?