Ezért nem állt be Karsay Karácsony mögé

by gaalt994

Nem akart csatlakozni a főpolgármester tiltakozásához, mivel úgy érzi, Budafok-Téténytől annyit vett el a kormány, amennyit cserébe adott is.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem világszerte komoly áldozatokat követelt, mind emberi, mind anyagi értelemben. A világjárvány elleni védekezés érdekében a magyar kormány is több olyan rendeletet vezetett be, amelyek értelmében egyes anyagi forrásokat megvont az egyes kerületi, települési önkormányzatoktól.

A napokban közöltünk egy anyagot arról, hogy a XXII. kerület költségvetését hogyan érintették a különböző fővárosi- és kormányintézkedések – kiderült, hogy a jelentős veszteségek mellett a mérleg másik serpenyőjén, a befolyt támogatások között is komoly összegeket láthatunk. Az adatok ismeretében megkértük Karsay Ferencet, hogy értékelje polgármesteri szemmel Budafok-Tétény elmúlt éve költségvetésének alakulását.

A polgármester megerősítette, hogy az egyetlen forrás, amit elvesztett a kerület, a gépjárműadó, ez 190 millió forintos kiesést jelent. Ezzel kapcsolatban azonban úgy vélekedik, hogy egy ilyen – mindenki számára egyaránt – nehéz időszakban „ennyivel a kerületeknek is hozzá kell járulnia a koronavírus-járvány elleni közös védekezéshez”. (Viszonyításképpen: a kerület éves költségvetése békeidőben 15 milliárd forint körüli összeg szokott lenni, a gépjárműadón keresztül befolyt 190 millió ennek – kis kerekítéssel – az 1,26%-a.)

Karsay Ferenc elmondta azt is, hogy éppen emiatt nem kívánt csatlakozni Karácsony Gergely tiltakozásához. Budapest főpolgármestere ugyanis még januárban indított plakátkampányt a fővárosban „Városaink kifosztása nem kormányzás!” jeligével, amihez több fővárosi ellenzéki polgármester személyében partnerre is lelt.

A kezdeményezéshez való csatlakozás természetesen Karsaynak is módjában állt, ám ő nem kívánt élni a lehetőséggel. „Budafok-Téténytől annyit vett el a kormány, amennyit adott, mivel az elvonás ellenében növelte a szolidáris hozzájárulást” – fogalmazott ennek kapcsán.

Olvasta már?