Fertőzés miatt lezárták a rózsakerti kutyafuttatót

by gaalt994

Az önkormányzat azonnal lépett, a területileg illetékes hatósági állatorvos szerint további különleges intézkedésre nincs szükség.

A Rákóczi úti kutyafuttató területén megállapított giardiózis fertőzés lépett fel a kutyák között. Pár napon belül több kutya giardia tesztje is pozitív lett. Az önkormányzat a bejelentést követően azonnal lezárta a kutyafuttató területét – adták hírül honlapjukon. Ezután egyeztettek a területileg illetékes hatósági állatorvossal, Dr. Weingart Ágnessel, aki elmondta, hogy különleges intézkedés bevezetése nem indokolt.

A giardia egy egysejtű parazita, amely ha a vékonybélben betokozódik és a széklettel a szabadba kerül, akkor hosszú ideig fertőzőképes marad. Elsősorban az ürülék vagy szennyezett víz fogyasztása révén, a szájon át kerül ismét az állatba. Ez a parazitás fertőzés a kutyákra nem veszélyes, kondíciójukat nem befolyásolja, időnként viszont hasmenést okozhat, ám jól gyógykezelhető. Diagnosztizálni állatorvosi rendelőben lehetséges, kutyáról emberre való terjedésének pedig igen kicsi a valószínűsége.

A terület hatékony fertőtlenítése a kórokozó jellemzői okán nem valósítható meg, így a fertőzést visszaszorítani az ürülék azonnali felszedésével, valamint a gyógykezelés alatt a futtató elkerülésével lehet. A kutyafuttatót egy alapos tisztítás és takarítás után újra kinyitják.

Olvasta már?