Festmények Budafoktól Nagytétényig egy helyi alkotó szemével

by gaalt994

A Golda Magdolna emlékére nyitott kiállítás a hónap végéig megtekinthető.

Molnár Józsefné Golda Magdolna igazi ős-budafoki volt, aki kerületünkben élt és alkotott. Építőiparos családban nevelkedett, mélyépítő technikusként a budapesti metróépítésnél hasznosította tudását irányító műszaki vezetőként. Családja és barátai biztatására kezdett el a művészettel foglalkozni, így születtek meg egyedülálló grafikai, pasztell-, akvarell-, diópác- és olajfestmény alkotásai.

A 2012-ben díszpolgárrá avatott Golda Magdolna tavaly szeptember 30-án hunyt el, a Magdolna Udvarban december 3-a óta ápolja emlékét a műveiből készült kiállítás. A megnyitón Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester és Garbóci László is beszédet mondott, utóbbi egy kedves történetet is megosztott a jelenlévőkkel.

„A legemlékezetesebb önálló kiállítása azonban 2001 táján volt a művelődési házban. Magdika a gyerekkori játszótársát, az akkoriban a szomszédjában lakó Mertz Bözsikét hívta meg, akit a fiatalabbak csak Máthé Erzsi színművésznőnek ismernek. Anekdotákat meséltek, emlékeket idéztek fel, a régi időkről beszélgettek, és ez egyszerűen felejthetetlen számomra” – emlékezett vissza a helytörténész.

Olvasta már?