Ilyen volt a Dohnányi fergeteges koncertje

by nora.farmosi

Karsay Ferenc polgármester hagyományos évnyitó beszédével kezdődött az este, ahol az idén 30 éves Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart is köszöntötte.

2022-es visszatekintése során megemlékezett a többi között az újonnan átadott Zöldike Óvodáról, a kerületi fejlesztésekről és a sikeres részvételi költségvetés által megvalósult projektekről. Rövid beszéde után elkezdhettünk ráhangolódni a zenére, ahogy ő mondta: “Ma este próbáljunk egy kicsit megfeledkezni a múlt és jövő problémáiról, és éljük át a most pillanatát!”

Hollerung Gábor karnagyot személyesen a díszpolgársága kapcsán készült interjú készítése során ismertem meg. Bár tudtam, hogy mivel foglalkozik, ezelőtt soha nem voltam még a koncertjükön. A koncert után már értettem, miért áradozott róla mindenki. Életemben összesen talán 4 alkalommal hallottam szimfonikus zenekari koncertet, így nem vagyok valódi műismerő, de ha 6 évesen, életemben először a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar koncertjét hallottam volna, biztos sokkal jobb viszonyt ápolnék a klasszikus zenével.

Könnyűzenén szocializálódott emberként is pillanatok alatt magával ragadott a gazdag hangzás, az a rengeteg ember precíz, óramű-pontosságú, szinkronban történő mozdulatsora. Egyszerre olyan játékos és könnyed, hogy azt hinné az ember, még talán ő is képes lenne ilyen dallamossággal forgatni a hangszert, de közben minden mozdulatból látszik és érződik, ezek komolyan kigyakorolt profi mozdulatok.

Minden hangnak helye és tere volt, de talán ami a leginkább elragadott, az maga a karvezető Hollerung Gábor színpadi jelenléte. Én ugyan nem tudom, hogy milyennek kell lennie egy karmesternek, mik a jó kvalitások a szakmában, de ha Hollerung Gábor nem jó karmester, akkor én a jókra nem is vagyok kíváncsi. Elképesztő energiával vezényelte a szólamokat és igazán ötletes, jó átkötő szövegekkel tette az egész estét emlékezetessé. A koncert nem csak dalok egymásutánja volt, hanem kötődtek is egymáshoz, volt egy történeti ív, akár egy mesénél, és közben még edukatív is volt, az én tudásom is gyarapodott jó pár új zenei kifejezéssel. Ha valaki már volt a Dohnányi zenekar koncertjén, akkor szerintem tudja, hogy miről beszélek, aki pedig nem volt, annak azt mondanám: ha életében csak egy esélyt adna a szimfonikus zenének, akkor ide tegye, a Dohnányinak. 

Olvasta már?