Ingyenes sittlerakást terveznek évente kétszer Budafok-Tétényben

by ildikarakai

A varjúmentes szemetesek után újabb ötlettel állt elő a szebb kerület és az itt lakók érdekében Krieger Krisztina képviselő, a Környezet- és Közrendvédelmi Bizottság alelnöke. Az elképzelést ezúttal is megosztotta a polgármesterrel. Karsay Ferenc rábólintott, és legkésőbb jövőre már indulhat is a projekt. Mindenki jól jár vele.

De miről is van szó? Sittlerakó konténerekről. Az ötlet nem egészen eredeti, a 17. kerületben már megvalósították és jól is működik – meséli Krieger Krisztina.

– Az a lényege, hogy a lakosság tudjon mit kezdeni egy normál mennyiségű sittel, ami mondjuk egy fürdőszoba felújításánál keletkezik. Ezt nagyon nehéz bárhová is lerakni. Még a hulladékudvarba is problémás elvinni, ahogy magam is tapasztaltam, és a kerület lakói is jelezték.

– Hogy képzeli el a megoldást?

– A terv az, hogy évente két alkalommal, ősszel és tavasszal konténereket teszünk ki a kerület több pontján, és oda lehet elvinni a sittes zsákokat. Fontos, hogy tényleg tiszta sittről legyen szó, hisz ez nem lomtalanítás lesz. Csempét, szanitereket, levert vakolatot lehet például vinni, bezsákolva, meghirdetett időpontban. A konténerekbe lakcímkártya felmutatása után lehet ezt betenni.  A Budafok-Tétényért Városfejlesztési Kft. munkatársa, aki ott van a konténer mellett, ellenőrzi, hogy kerületi lakos legyen az illető, és megnézi a mennyiséget, minőséget is.

– Van felső limit? Mennyi sittet lehet vinni?

– Egy-két köbméterről beszélünk háztartásonként. Aki ennél nagyobb felújításba fog, az úgyis konténert fog rendelni. Nem az építési vállalkozókat szeretnénk ezzel támogatni, hanem a lakosokat. Kicsit olcsóbbá tenni nekik a felújítást, illetve megakadályozni azt, hogy az út szélére vagy természetvédelmi helyekre kerüljön az ilyen szemét. Amit egyébként tapasztalataink szerint nem is a budafokiak, tétényiek visznek oda, hanem szervezetten azok, akiknek ők fizetnek a sitt elszállításáért. Azt láttuk, amikor a Tétényi-fennsíkon takarítottunk, hogy rengeteg ilyen hulladék volt ott. Komplett fürdőszobákat, konyhákat dobtak ki, ezekből összességében úgy száz köbméternyi hulladékot, elsősorban sittet szedtünk össze. Ha meg lehet ezt előzni, tegyünk érte!

Olvasta már?