Karsay a fővároshoz fordult a karácsonyi díszek miatt, a kivitelező cég reagált

by gaalt994

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft ügyvezetője részletesen nyilatkozott az egyeztetésekről, az általa vezetett cég továbbra is nyitott az együttműködésre.

Karsay Ferenc még egy korábbi online fogadóóráján beszélt a Budafok-Tétényben várható karácsonyi utcai díszfényekről. A polgármester akkor elmondta: szerettek volna új díszelemeket kérni az ezért felelős Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft-től, amely azonban az önkormányzat szerint igazságtalanul magas árajánlatot adott erre. Az ügyben megkerestük a fővárosi céget is, amelynek ügyvezetője, Pap Zoltán válaszolt kérdéseinkre.

„Polgármester urat több, mint 10 éve ismerem a Fővárosi közgyűlésből, tisztelem munkáját. Sajnos a fenti nyilatkozata némi pontatlanságról tesz tanúbizonyságot, nyilván félreértésről van szó” – nyilatkozta Pap Zoltán.

„A karácsonyi díszítő világítás, a Főváros önként vállalt feladata, amelyet 7 kiemelt központi helyszínen biztosít a város lakóinak a BDK által, a Társaság közszolgáltatási szerződésében meghatározott területeken. Ez a BDK kötelező feladata. Ettől elkülönülten, a kerületek önállóan döntenek a karácsonyi díszítésről saját hatáskörükben, az erre a célra általuk meghatározott módon biztosított költségkeret terhére. Erre az összegre, az esetek döntő részében az önkormányzatok pályázatot írnak ki, amin természetesen bárki részt vehet, aki ezzel a tevékenységgel foglalkozik. Van, aki egyszerű beszerzési pályázatot ír ki, van, aki a nagyságrend okán közbeszerzést” – írta a cég ügyvezetője.

Pap Zoltán cáfolta azt is, hogy a BDK monopolhelyzetben lenne: „Ezeken a pályázatokon BDK kft is készséggel részt vesz, üzleti alapon és természetesen semmiféle kizárólagossága nincs a BDK-nak. Van, ahol nyer a BDK, van ahol nem, ott más építi meg a kerületi díszvilágítást. Erre több kerületben is van példa. Valószínűsíthetően azért tud egyébként több kerületben nyerni a BDK, mert versenyképes ajánlatot tesz és tudatosan, éppen a kerületek támogatása érdekében, nem elsődlegesen csak masszív nyereségességi szempontokat vesz figyelembe. Csak jelzem, hogy az egyik idei közbeszerzési pályázaton, amit megnyert a BDK, a piaci versenytárs ajánlata 70 %-kal volt magasabb…”

A BDK ügyvezetője a cég által a kerületnek tett árajánlatról is részletesen nyilatkozott:

„Az év legelején ajánlatkérést kaptunk az Önkormányzattól a régi díszek felújítására és kihelyezésére, ezt megadtuk valamivel több, mint 8 millió Ft + ÁFA összegben. Októberig nem történt semmi, majd kaptunk egy hirtelen érkezett kiegészítő ajánlat kérést, további új díszek kihelyezésére. Azért tudni kell, hogy a díszítést mindenhol október végén, november elején kezdik szerelni, tehát az anyagokat eddigre többségében már legyártották és értékesítették.”

A társaság ezután új árajánlatot adott a budafok-tétényi önkormányzatnak.

„Ennek együttes összege 10,2 M Ft +ÁFA volt. Szerintem ez nagyon messze van a polgármester úr által említett több tízmilliós összegtől” – véli Pap.

„Az Önkormányzat ezt rossz néven vette, érezhetően megsértődött, polgármester úr interpellációt is intézett a kérdéskörről a Fővárosi Közgyűlésben, és végül a 2 millió forintos többletet okozó bővítés helyett, inkább a régi díszek felújítását választotta, az idén év elején megadott árak alapján. Az eredeti árat a BDK, megbízható partnerként kilenc hónap után is tartotta, függetlenül az év során bekövetkezett jelentős áremelkedéstől (pl. üzemanyag árak). De elveim szerint, mi tartjuk a szavunkat!” – fogalmazott.

„Magam részéről, közgazdászként meg tudom érteni, ha az Önkormányzatnak van tárolási kapacitása és szakember gárdája a felújításhoz, akkor jobban jár, ha maga vásárolja a díszeket, tárolja, felújítja. Ennek valóban lehet kisebb a költsége, mint a díszek bérlése, hiszen természetesen a díszítésnek az anyag biztosítása mellett, vannak járulékos költségei, amit jelenleg nekünk kell viselni (vásárlás előfinanszírozása,felújítás, tárolás, díszek tönkrementele esetén cseréje)” – írta a beruházás anyagi hátteréről Pap Zoltán, aki a vitás helyzet ellenére a továbbiakban is kész együttműködni Karsay Ferenc polgármesterrel és Budafok-Tétény önkormányzatával.

„Őszintén mondom, sok sikert kívánok az Önkormányzatnak, ha a díszek saját beszerzése mellett döntenek, és természetesen készséggel adunk ajánlatot az új díszek felszerelésére is, ha ajánlatkérésükkel megtisztelnek minket a jövőben is” – vetítette előre az ügyvezető, aki egy alternatív megoldási lehetőséget is felvázolt.

„Természetesen készséggel vagyunk partnerek abban is, hogy a kerület által (időben) kiválasztott, akár teljesen, vagy részben megújuló díszítést valósítsuk meg oly módon is, hogy mi, ha több évesd együttműködési megállapodást tudunk kötni, akkor akár előre megfinanszírozzuk a vásárlás jelentős költségét, és azt pl. négy évre egyenlően elosztva érvényesítjük. Persze a díszek költsége mellett, a szerelési költséget is meg kell fizetni (mert a díszek – bár mutathatnak angyalokat, mint a kedvenc helyemen, a Batthyány téren az első kerületben – de maguktól még nem repülnek fel a helyükre)” – fogalmazott erről Pap, aki a BDK nevében jelezte: „Minden megoldásra készek vagyunk, amihez két, egymást kölcsönösen tisztelő együttműködő partner megfelelő előfeltételt jelent.”

(A kiemelt kép illusztráció)

Olvasta már?