Karsay Ferenc: Az önkormányzatok a BDK túszai

by nora.farmosi

A polgármestert annak kapcsán kérdeztük, hogy Karsay Ferenc még egy korábbi online fogadóóráján beszélt a Budafok-Tétényben várható karácsonyi utcai díszfényekről. A polgármester akkor elmondta: szerettek volna új díszelemeket kérni az ezért felelős Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft-től, amely azonban az önkormányzat szerint igazságtalanul magas árajánlatot adott erre. Erre válaszolt a huszonketto.hu-nak adott interjúban a BDK vezetője, de a polgármester szerint a gond nem oldódott meg.

Polgármester úr, akkor az interjúnkat elolvasva felhívja majd a BDK vezetőjét egyezkedni?

Ha Budafok-Tétény érdekei azt kívánják, én az ördögöt is naponta felhívom, forró vonalon. De a helyzet nem ilyen egyszerű, mert az Önök interjújából jó pár dolog kimaradt vagy pontatlan.

Igyekeztünk jól kérdezni. Mi volt a gond Ön szerint?

Nem is a huszonketto.hu tudósítójára gondolok, hanem például arra, hogy a BDK Kft. a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. 50-50%-os százalékos tulajdona. Tehát álságos azt mondani, hogy nem ők adják az áramot, és nem ők hozzák a szerelés szabályait. A szerelés szabályai pedig nem ugyanazok, ha saját megbízásokat teljesítenek, vagy ha egy vállalkozó szeretné ugyanazt teljesíteni.

Mire gondol?

A szerelés szabályait, az engedélyeztetési eljárásokat úgy alakították, hogy egy alvállalkozó ne lehessen olcsóbb és/vagy gyorsabb, mint ők maguk lennének. Ezért a vállalkozók már nem is nagyon indulnak egy ilyen kiíráson. A kerületek önkormányzatai gyakorlatilag a BDK túszai díszkivilágítás, vagy közvilágítás szerelésének ügyében. Ha nem tőlük rendel az önkormányzat, azt az önkormányzat anyagilag és határidőben is megsínyli.

De mégiscsak bárki szerelhet az önkormányzatnak, nem?

Elméletben, illetve papíron bárki szerelhet az önkormányzatnak, de a gyakorlatban az önkormányzat nincs döntési pozícióban. A BDK ráadásul igencsak megkérdőjelezhetően számítja ki az egyes tételek árát. Az önkormányzat a saját épületein és területén használt eszközeinek ára, tárolása, szerelése és javítása a BDK által meghatározott összegek töredéke, ez az igazság.

Olvasta már?