FRISSÍTVE: Karsay: nem hagyom cserben a sportolni vágyókat

by gaalt994

Tavasszal merült fel egy futókör építése az Arany János-lakótelepen, ám a környéken lakók igényeinek felmérése során kiderült; a lakosság megosztott a kérdésben. Most úgy tűnik, Karsay Ferenc polgármester jóvoltából a káposzta is megmarad, a kecske is jóllakik. Íme, a részletek.

Az önkormányzat társadalmi egyeztetés keretén belül mérte fel az Arany János utcai lakótelep lakóközösségének pontos igényeit. Ennek során közel azonos számú támogató és ellenző vélemény érkezett a fejlesztéssel kapcsolatban, amit a további igényfelmérések is megerősítettek. Ennek fényében októberben döntés született a projekt elnapolásáról. 

Mivel a futókör sorsát illetően az elmúlt hetekben mi is több kérdést kaptunk olvasóinktól, az üggyel kapcsolatban megkerestük Karsay Ferenc polgármestert, aki azt mondta: ő soha nem hagyja cserben a sportolni vágyókat. A polgármester úgy döntött, átveszi az ügyet, és megfelelő új helyszínt keres a leendő pályának, hogy mindenki elégedett legyen. A koronavírus miatti nehéz helyzetben, a szigorítások okán amúgy is különös aktualitása van minden egyéni sportolási lehetőség támogatásának.

FRISSÍTÉS: A cikk megjelenését követően Tóth Endre (Momentum) önkormányzati képviselő a következők közlésére kérte lapunkat: 

A budafoki városházán a tavaszi karantén időszakában került elő a semmiből az Arany János utcai lakótelepre kigondolt futókör létrehozásának ötlete. A fideszes városvezetés nagy sietségében a lakók megkérdezése nélkül készített terveket és nyújtott be pályázatot a kormányhoz. A pályázat nem járt sikerrel, pénz nem állt a házhoz, de a futókör ötlete továbbra is napirenden maradt. Az önkormányzat csak ekkor kezdeményezett lakossági konzultációt a lakótelepen élőkkel a futókörre vonatkozó tervekről, de hiába vagyok a körzet megválasztott önkormányzati képviselője, engem se a tervezésbe, se a konzultációba nem vontak be. Nem úgy a fideszes Krieger Krisztinát (a körzet korábbi kormánypárti képviselőjét), aki a futókör projektgazdája lett. Ebből is látszik, hogy a polgármester mennyire nem tiszteli a körzetben élő választók akaratát, a tavaly őszi önkormányzati választás neki nem kedvező eredményét.

A konzultáció során 159-an mondták el a véleményüket a tervekről, és a válaszolók fele ellenezte a futópálya létrehozását, mert féltette a lakótelep csendjét, nem örült volna a parkolóhelyek elvesztésének és a Ják utca zsákutcává alakításának. Ha egy fejlesztés ilyen megosztó, ha nincs mögötte a helyben élők nagy többségének támogatása, akkor nem érdemes megvalósítani, hiszen a fejlesztések a lakóközösség érdekét hivatottak szolgálni. Ezért végül nem kerül futópálya az Arany János utcai lakótelepre. De a tanulság velünk marad: ha a tisztelt városvezetés időben kikéri az érintett lakosság véleményét és bevonja a tervezésbe a körzet önkormányzati képviselőjét, akkor nagyon sok felesleges kört elkerülhet.

Olvasta már?