Megemlékeztek a magyar-lengyel barátságról a Memento Szmolenszkért emlékműnél

by talastunde

Március 22-én a XXII.kerület Önkormányzata megemlékezést tartott a Memento Szmolenszkért emlékműnél a magyar-lengyel barátság napja és a szmolenszki tragédia áldozatainak tiszteletére.

Az emlékműnél megjelent vendégeket Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere köszöntötte, aki megemlékezett 2018. április 6-ról, amikor  Jarosław Kaczyński , Lengyelország volt miniszterelnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke együtt avatta fel a Memento Szmolenszkért emlékművet, amit a magyar kormány állított, a Fővárosi Közgyűlés és a XXII. kerület  Önkormányzatának az együttműködésével. „Ezzel az emlékművel emlékezünk a szmolenszki légi katasztrófa áldozataira, és ezzel fejezzük ki a lengyel-magyar barátságot” – mondta Karsay Ferenc polgármester.

Németh Zsolt, Dél-Buda országgyűlési képviselőjelöltje, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke beszédében kiemelte, hogy a 4 évvel ezelőtt felavatott emlékmű azt demonstrálja, hogy a szmolenszki tragédia nemcsak lengyel ügy, hanem közös ügyünk. A magyar-lengyel történelmi barátság az évszázadok során arra épült, hogy amikor a két nemzet történelmében valamilyen sorsfordító esemény történt, akkor azt mindkét országban szolidaritással fogadták.

Így volt ez a középkorban, a népek tavaszán is 1848-ban, és a XX. század számos eseménye alkalmával. Németh Zsolt a történelmi események közül kiemelte az 1920-as visztulai csodát, amikor magyar fegyverekkel sikerült megvédeni a fiatal Lengyelország szabadságát, függetlenségét és Európát a szovjet kommunizmustól.

„Magyarország 1939-ben is a lengyelek segítésére sietett, amikor Lengyelországot a Molotov- Ribbentrop paktum alapján felosztották, és készek voltunk a lengyel menekültek befogadására. 1956-ban is így volt, amikor rendkívüli volt a szolidaritás és az egymásra figyelés magyarok és lengyelek között. Ma is van egy közös ügyünk, ami nem más, mint Ukrajna békéje és függetlensége. Ezekben a napokban Lengyelország, Magyarország és az egész nyugati világ azt figyeli, azért izgul, hogy hogyan alakul az ukrán béke és az ukrán szabadság ügye.  Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédében hangsúlyozta, hogy legyen béke, szabadság, egyetértés. Mi is ezt kívánjuk Ukrajnának, hogy legyen béke és szűnjön meg az orosz katonai agresszió, ami Ukrajna ellen irányul. Legyen szabadság, hogy módja legyen helyreállítani területi integritását, szuverenitását Ukrajnának, és képes legyen saját maga dönteni a sorsa felől. Legyen egyetértés lengyelek és magyarok között ebben a rendkívül kiélezett helyzetben. Az elkövetkező napokban nagyon fontos konzultációkra kerül sor az Európai Unió és a NATO csúcstalálkozója keretében. Eltérő a lengyel helyzet, a lengyel eszköztár, de mindkét nemzet célja ugyanaz, hogy Ukrajna legyen független és szabad, ebben egyetértünk. Mi mindig az egyetértési pontokat kerestük a lengyel-magyar barátságban, soha nem elhallgatva az esetleges nézetkülönbségeket. Legyen dicsőség a hősöknek!- mondta ünnepi beszédében Németh Zsolt.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete meghatódottságának adott hangot, hogy a négy  4 évvel ezelőtt felavatott emlékmű az egész világon az első Szmolenszki emlékmű, hiszen a varsóit is 2 nappal később avatták fel, mint a Budafokon lévőt. „Ez a lengyel-magyar barátság szimbóluma”- hangsúlyozta a nagykövet, aki még hozzáfűzte, hogy a pandémia miatt már 2 éve csak virtuálisan tudtuk megünnepelni a lengyel-magyar barátság ünnepét, idén pedig az orosz-ukrán háború árnyékolja be. Lech Kaczynski volt az évente megrendező magyar-lengyel barátság napjának a kezdeményezője, emlékezett meg a nagykövet, neki köszönhetjük, hogy március 23-án együtt ünnepel a két ország.

Az ünnepségen közreműködött a Budafoki Rézfúvós Együttes, a Nádasdy Táncegyüttes táncosai és az Anima Polonica együttes.  Pawel Cebula minorita szerzetes imát mondott az áldozatok tiszteletére. A rendezvény koszorúzással zárult.

Olvasta már?