Sokan gyászolják az egykori Balatoni úti benzinkutast

by gaalt994

Landthaller Taszilót és legendás benzinkútját országszerte ismerték.

Elhunyt Landthaller Tasziló, aki országunk „leghíresebb benzinkutasa” volt – tudatta a szomorú hírt az önkormányzat honlapja. Taszi bácsi édesapja közel 90 éve hozta létre Magyarország legrégebbi magánkézben lévő benzinkútját.

1936-ban kezdték építeni a Balatoni utat, a mai 7-est, az út pedig éppen Gömbös Gyula miniszterelnök telke előtt vezetett, keresztülszelve a Landthaller család birtokát is. Az idősebb Landthaller úr érezte, ez az út még hasznot hozhat, így 5000 pengőből egy üzemanyagtöltő állomást épített.

Az üzlet be is indult, grófok és mágnások jártak a Balatoni útra tankolni. Aztán 1944-ben bejöttek az oroszok, Taszi bácsi édesapja pedig nem tudta elviselni, hogy családját kirabolják, ezért véget vetett életének. A családfenntartás gondja ettől kezdve az alig tizenhat éves fiúra nehezedett.

Taszi bácsinak és benzinkútjának ezt követően is számos nehézséggel kellett megküzdenie: a kutat többször megpróbálták elvenni tőle, ő maga az emiatt való ellenszegülés okán fogházban is volt. A benzinkút történetéről korszakról korszakra itt olvashat. Landthaller Tasziló 1929-től 2022-ig élt, 2017-ben a budafok-tétényi önkormányzat az Év vállalkozója díjjal tüntette ki.

Olvasta már?