Átadták a találó nevű zöld bölcsődét

by gaalt994

A közel nulla energiafelhasználású intézmény a Zöldike Tagbölcsőde nevet viseli.

Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete még a 2019. decemberi ülésén döntött arról, hogy egy 72 férőhelyes bölcsődeépülettel bővíti a férőhelyek számát a kerületben. 2021. január 4-én aláírták a vállalkozási szerződést a közbeszerzési eljárás győztesével, január 7-én pedig a munkaterület átadása is megtörtént, megindult a kivitelezés.

Mindehhez a Pénzügyminisztérium által kiírt bölcsődefejlesztési program pályázatán 300 millió forint összegű támogatást nyert el Budafok-Tétény, mely összeghez a képviselő-testület döntése alapján biztosított önrész adta a pénzügyi fedezetet.

Tavaly szeptemberben a létesítmény már félkész állapotban volt, szintén még abban a hónapban pedig Karsay Ferenc polgármester és Németh Zsolt országgyűlési képviselő is megtekintették a munkafolyamatokat. A körbevezetésen stábunk is ott lehetett, az akkor készült képgalériánkat itt találja.

Maga az épület idén januárra lett kész, az azóta eltelt időben megvolt a használatbavételi engedélyeztetési eljárás, illetve ezzel egy időben beszerezték a játékokat, konyhai eszközöket és a bútorzatot is.

A Zöldike Tagbölcsőde közel nulla energiafelhasználású. Az épület energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentik, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik. A padló- és mennyezetfűtés folyamatosan optimális hőérzetet biztosít, a zöldtető pedig segíti a klímaszabályozást és csökkenti a csatornák csapadékterhelését.

Az új bölcsőde március 21-i átadóján jelen volt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki a Budafoki Bornapok után látogatott el újra hivatali minőségében Budafok-Téténybe.

„Ha családpolitikáról beszélünk, nem csak a családtámogatási rendszer fontos, hanem az is, hogy a gyermekek oktatásához és neveléséhez szükséges intézményi háttér adott-e. Ez régen nem volt adott, és mára többnyire adottá vált. Óriási fejlesztések mentek végbe az utóbbi öt-hat évben az óvodai és bölcsődei férőhelyek tekintetében: ma már közel 400 000 óvodai hely áll rendelkezésre, míg a bölcsődei férőhelyek közel 30%-kal nőttek” – mondta az országos viszonylatokról Gulyás, aki szerint az általa felsorolt eredményeknek az önkormányzatokkal való jó együttműködés volt az alapja.

 „Jó lenne ebbe a bölcsődébe járni. Egy olyan egyedülálló műszaki koncepció valósul meg ebben az épületben, ami példaértékű” – utalt Németh Zsolt többek közt az épület egyik legfontosabb részeként szolgáló kanadai zöldtetőre, ami speciális szigetelésének köszönhetően nyáron hűt, télen melegít.

A beszédek után a jelenlévők közösen járták be az új épületet, mialatt a gyerekek is kipróbálhatták a vadonatúj játékokat a Zöldike Tagbölcsődében.

Olvasta már?