Mi történik egy könyvtárban a pandémia alatt?

by gaalt994

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vezetője mesélt arról, hogy mivel töltötték a kényszerű zárvatartás időszakát.

A koronavírus-járvány immár több mint egy éve állítja újabb és újabb feladatok elé az emberiséget. A második, majd a harmadik hullám érkezésével érvénybe lépett kormányrendeletek a könyvtárak nyitvatartását is tiltják, azonban a budafoki FSZEK-fiókban így is kemény munka zajlott az elmúlt időszakban.

„Könyvtárunkat is váratlanul érte a bezárás híre, hiszen erre még soha nem volt példa. 2008 óta hozzátartozik az életünkhöz, hogy olvasóinknak a könyv-, folyóirat-, diafilm- és hangoskönyvkölcsönzés mellett programokat szervezünk, író-olvasó találkozókat és előadásokat tartunk, a galérián pedig tárlatokat rendezünk. Az elmúlt időszakban csak július 1-jétől november 11-ig volt lehetőségünk arra, hogy rövid időre kinyissunk és bemutassuk a Budafoki Fotóklub alkotásait” – mondta az intézmény vezetője, Varga Mónika az önkormányzat honlapjának.

A kényszerű zárvatartás azonban egyúttal lehetőség is volt a munkatársak számára a leltározásra, egy 2022-ben esedékes nagy leltárat például a helyzetre tekintettel előre el is végeztek. „A könyvtár dolgozói rendbe tették’ a könyvtárat, pontosították a katalógust, a megőrzés érdekében védett állományba helyezték a csak egy példányban meglévő helytörténeti könyveket, folytatták a sokak érdeklődésére számot tartó helytörténeti állomány feldolgozását, és olyan feladatokat is elláttak, amelyek megkönnyítik majd a nyitás utáni könyvtári életet. A helyzetre való tekintettel az idén sorra kerülő nagy dokumentum-ellenőrzésre is engedélyt kaptak, így erre is kihasználták a zárva tartást, amely 40 ezer dokumentumot érintett, és 2022-ben vált volna aktuálissá.”

A könyvek beszerzése ebben az időszakban is folyamatos volt, hetente rendeltek az ajánlati listáról, hogy az újdonságok nyitásra a polcokra kerüljenek. Nagy hangsúlyt helyeztek a gyermekkönyvekre is, mert a könyvtárlátogatók csaknem fele gyerek, amely létszámmal a FSZEK-hálózatot tekintve is élen jár Budafok.

Varga Mónika szerint nagyon jól működött a februárban létesült Könyvtári Cserepont, látogatóik szinte „ugrásra készen”, könyvlistákkal vártak a kölcsönzés lehetőségére, így a hír bejelentését követően egyre-másra jöttek hozzájuk a levelek. Öt-hat előjegyzés is érkezett néhány új megjelenésre, többek között Bereményi Géza, Térey János, Kepes András, Fábián Janka és Csernus Imre könyveire. A családok szinte minden gyermekolvasójegyre kikölcsönözték az engedélyezett nyolc könyvet.

A könyvtárban az eltelt hónapok alatt gyarapodott a Budapest-Budafok topotéka gyűjtemény és két előadás is elkészült a Tomori Akadémia felkérésére.

Olvasta már?