Női kosár: egyetlen ponton múlott az olimpia

by lantai.oliver

A magyar női kosárlabda-válogatott nem jutott ki az olimpiára, mivel a soproni selejtezőtorna vasárnapi zárómérkőzésén – 22 pontos előnyről – 73-72-re kikapott Spanyolországtól, és a négycsapatos viadal utolsó helyén végzett.

Mi is írtunk arról az óriási bravúrról, amit a magyar női kosárválogatott vitt végbe az olimpiai ezüstérmes japánok ellen. Az utolsó forduló döntött arról, kijutunk-e az olimpiára. A cél kézzel fogható közelségben volt, de….. 

Az utolsó játéknap előtt minden csapat egy győzelemmel állt, és a délutáni meccsen hazai szempontból kedvezőtlen eredmény született: a japánok megverték Kanadát, így az észak-amerikaiak nem juttatták ki sikerükkel a magyarokat is. Japánnal együtt a spanyolok is megszerezték a kvótát, számukra nem volt tétje a magyarok elleni zárómeccsnek, akiknek győzniük kellett az olimpiához. Az ellenfél 14-8-cal kezdett, de a házigazdák 22-8-ra hozták a második negyedet, és a nagyszünetben 46-27 volt az állás. Fordulás után az ellenfél 22-ről 14 pontra faragta hátrányát, majd a 64-50-ről induló zárószakaszban egyetlen pontra fogyott a különbség, és a hajrában az ellenfél volt jobb.  

A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban járt olimpián, és Moszkvában negyedik lett.

MTI – Főkép: Sopron, 2024. február 11. Aho Nina (j) és a spanyol Mariona Ortiz a kosárlabda olimpiai selejtező torna 3. fordulójában játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2024. február 11-én. MTI/Tóth Zsombor

Olvasta már?