Örömből zenélünk – Interjú Puskás Csabával, a Budafok Big Band művészeti vezetőjével

by lantai.oliver

Hamarosan kezdődik a 48. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál, melynek egyik nyitóprogramját a Budafok Big Band, Singh Viki, Nádor Dávid és Kiss Enikő szolgáltatja. Szatmári Éva, a Klauzál Ház kommunikációs vezetője ennek apropóján készített interjút Puskás Csabával, a Budafok Big Band zenekar művészeti vezetőjével.

Mikor lépett az életedbe a zene?

Gyerekkoromban. Apukám autodidakta módon kántorkodott, volt otthon egy zongoránk, amin szívesen pötyögtem, egyszerűbb dallamokat el tudtam játszani. Aztán szerettem volna zeneiskolába járni, ahogy szinte minden zeneszerető gyerek, én is gitározni akartam, de először elutasítottak, aztán később, kb. 10 éves koromban kezdtem el zeneiskolába járni, és ahogy megfújtam a trombitát, azonnal tudtam, hogy zenész leszek. Azon kevés gyerekek közé tartoztam, akiknek jól szólt a hangszer azonnal, így Losonczi Gabi néni négy év alatt felkészített a konziba. A piaristáknál érettségiztem, ezzel párhuzamosan jártam a konziba, majd Miskolcra kerültem a Zeneművészeti Főiskolára, ahol tanári diplomát is kaptam. Aztán Szöulba mentem fél évre zenélni, majd elvégeztem a Debreceni Egyetem trombitaszakát. Az egyetem utolsó évében – egy ismeretség révén – kerültem a Nádasdy Művészeti Iskolába tanárként, és azóta is itt tanítok – idén éppen 25 éve.

Soltész Rezső és a Budafok Big Band decemberi koncertje a Klauzál Házban – Fotó: Huszonketto.hu

A szakmai karriered hogyan alakult a tanítás mellett?

Nagyon sok helyen zenéltem – többek között a Budapest Jazz Orchestra tagja voltam 13 éven át, ami szakmailag nagyon meghatározó volt számomra -, és a mai napig játszom a Kéknyúl zenekarral, a Black Diamond Big Bandben a Szekszárdi Big Bandben, a Dohnányi Big Bandben, a Nart Orchestra-ban, most éppen a Majka és Curtissel turnézok. Pár éve „színházazok”: jelenleg a Madáchban és a Tháliában futnak darabok, ahol szerződéses zenész vagyok.

Hogy jött az életedbe a Budafok Big Band?

A Nádasdy iskola keretein belül működött a Budafok Big Band, 2005 óta vagyok a művészeti vezetője. Ez előtt nem vezettem zenekart, itt próbáltam ki magam először. A BBB tagságának nagy része amatőr, akik lelkesedéséből zenélnek. Ez a hobbijuk. Szeretetből, kikapcsolódásból muzsikálnak. Általában le kell beszélni az embereket arról, hogy nálunk zenéljenek, nem kell toboroznunk, a zenekar egy baráti társaság. Van egy kemény mag, 17-en vagyunk, ebből 14 fúvós. Együtt vagyunk, együtt zenélünk.

Hogy kerültek a lelkes zenészek a színpadra?

Éppen a lelkesedésünkkel. A közönségnek igénye volt ránk. Volt olyan, hogy 8-12 koncertet adtunk egy évben. Manapság már kevesebbet. A kerület és mi is igényeljük a színpadot, és a kiváló énekesek, akikkel az elmúlt években dolgozhattunk, motiválnak és inspirálnak bennünket.

A 48. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivált idén is ti nyitjátok meg. Mit kell tudnunk a május 10-i koncertről?

A popzene és swingzene találkozása a big band hangzással ami nagyon izgalmas műsort eredményez. Az előadók egy összeszokott csapat, ők a Dancing with the Stars-ban dolgoztak együtt, Kiss Enikő és Nádor Dávid a Magyarország, szeretlek! és a Csináljuk a fesztivált! állandó résztvevői, míg Singh Viki a szólókarrierjét egyengeti. Mindenkit szeretettel várunk az idén 30 éves Budafok Big Band koncertjére.

Főkép: Puskás Csaba, a Budafok Big Band zenekar művészeti vezetője Fotó: Huszonketto.hu

Olvasta már?