Üröm az örömben – jól jött-e a korosztályos Eb a Budafoknak?

by gaalt994

Joggal lehetünk büszkék a válogatott jelentős budafoki kontingensére, azonban a kontinensviadalon szerzett élmények nem éppen lélekemelők az NB I hajrája előtt.

A BMTE futballcsapatát az elmúlt időszak alapján túlzás lenne a szerencse kegyeltjének nevezni, a bajnoki szünetben koronavírusos esetek és sérülés is nehezítette a csapat felkészülését. A bajnoki szünet ráadásul kulcsfontosságú, hiszen a jelenleg kieső helyen álló gárda csak egy jó hétmeccses hajrával bérelhet helyet magának az NB I következő idényében.

Nemrég még mi is nagy örömmel számoltunk be arról, hogy a részben hazai rendezésű U21-es Eb-re Gera Zoltán szövetségi edző egy fél csapatra való budafokit hívott be, ám a korosztályos nemzeti csapat fájdalmasan sima kiesése árnyalja a képet.

Noha közel egy kezdőcsapatnyi játékos – meg persze a már a felnőtt válogatottban számításba vett Szalai Attila és az amúgy is sérült Szoboszlai – nélkül nem sok jóval kecsegtetett a román-német-holland csoport, a három vereség és a 2-11-es gólkülönbség mindenhogyan lesújtó. 0-3, 1-6 és 1-2 – ilyen eredménysor mellett erőltetett költőiséggel, no meg egy kis jóindulattal akár „bébi-Irapuatoként” is felfogható a fiatalok szereplése.

A németek ellen kapuralövésünk alig, esélyünk pedig egyáltalán nem volt, de talán nem is az ifjonc-Nationalelf az igazi szintmérő a magyar foci számára. A románok elleni emberhátrányos vereség viszont már igazán fájó, a keleti szomszédaink elleni presztízsvereséggel ráadásul szépen felvérteztük a hazánkban kifejezetten népszerűtlen Adrian Mutut – a szakvezető pedig nem is volt rest a győzelem után egy enyhén gőgös médiahaknira. A hollandok elleni meccs már csak ráadás volt a kínpadon, amit a csapatkapitány Bolla Bendegúz érett és realista nyilatkozata is alátámaszt.

Egy szó, mint száz: természetesen örömteli hogy ilyen népes budafoki kontingens került a korosztályos válogatott keretébe, ahogyan az is, hogy a fiatalok rangos eseményen, komoly csapatok ellen mérethették meg magukat. Ha viszont az ott szerzett élményeket nézzük, lehet, hogy hasznosabb lett volna egy békés halásztelki felkészülés Csizmadia Csaba vezérletével.

Veszve persze semmi nincs, mi nagyon bízunk benne, hogy a keserű szájíz mellett egy jó adag rutinnal is gazdagodtak a BMTE fiataljai. Erre szükség is lesz, a hétvégén ugyanis újabb komoly erőpróba jön a Fradi ellen. Hajrá Budafok!

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

Olvasta már?