Utánaszámoltunk, ennyi megy el a gyermekétkeztetésre

by gaalt994

Összesen 1,2 milliárd forint, ennyibe kerül a gyermekétkeztetés Budafok-Tétényben. A szülők, ha a megemelt hozzájárulást fizetnék, akkor is csupán 88 millió forinttal járulnának hozzá. Itt vannak a részletes adatok, a Huszonkettő mindent kiszámolt. Ezt érdemes elolvasnia!

Úgy értesültünk, hogy az egyik kerületi iskola szülői tanácsa az önkormányzathoz fordult panaszaival, amihez felmérést is mellékeltek. Annak tanúsága szerint az iskolások és szüleik döntő többsége kimondottan elégedetlen a szolgáltatással, valamint több mint felük gondolja úgy, hogy az ételnek sem a mennyisége, sem a minősége nem megfelelő.

Az ügyben megkérdeztük az önkormányzat alpolgármesterét, Dankóné Hegedűs Jolánt, aki a napokban a szülői delegációval is találkozott a kérdés kapcsán. “Az önkormányzat határozott álláspontja, hogy az elmúlt hét évhez hasonlóan most sem akar olyan áremelkedést, amely a szülők számára is drágulást jelentene. Amíg erre lehetőség van, fenn fogjuk tartani a szülők felé a jelenlegi árazást” – jelentette ki az alpolgármester, aki azt is elmondta lapunknak, hogy pontosan milyen arányban fedezi a költségeket az az összeg, amelyet a szülők befizetnek.

“Gyakran találkozom olyan véleményekkel, hogy ‘olcsó húsnak híg a leve’, azaz hogy ami olcsó, az gyenge minőségű is. Azt viszont tudni kell, hogy a jelenlegi árazás csak a szülők felé biztosítja ezt az árat, az anyag- és egyéb költségeket a kormány és az önkormányzat finanszírozza éppen azért, hogy a szülők által fizetendő összeget továbbra is alacsonyan tudjuk tartani” – mondta.

Dankóné Hegedűs Jolántól azt is megtudtuk, hogy januárban a szülőknek lehetősége lesz a gyermekétkeztetést biztosító szolgáltatóval való találkozásra és egyeztetésre is.

“Folyamatos az egyeztetés a három résztvevő, a szülők, az önkormányzat és a szolgáltató között, január 18-án pedig a szülők találkozhatnak is a szolgáltató képviselőjével. Ennek az egyeztetésnek a célja, hogy a szülők közvetlenül mondhassák el a panaszaikat, illetve hogy a szolgáltató is be tudjon számolni a saját lehetőségeiről és az ügyben tett lépésekről” – fogalmazott az alpolgármester.

Az önkormányzat emellett további kiadásokat is fedez a konyha fenntartása annak rezsijével és nagyjából 70 alkalmazottjával együtt. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a fent említett szülői térítés esetében nagyjából a gyerekek 40%-a jogosult további kedvezményekre.

Ami néhány környező települést és kerületet illet, az eddig publikus árváltozások alapján egy érdi óvodában 817, a X. kerületben 780, a XIII.-ban 601, a XVI.-ban 580, a XVII.-ben 638, Csepelen 774 forintba kerül majd egy étkezés. Budafok-Tétényben ennek ára változatlanul 515 forint.

Ugyanez az általános iskolák alsó tagozatára levetítve Érden 945, a X. kerületben 697, a XI.-ben 875, a XIII.-ban 685, a XVI.-ban 775, a XVII.-ben 792, Csepelen pedig 1002 forintos szülői térítést jelent, szemben a XXII. kerületben szintén változatlan 620 forintos díjjal.

A nagyobb, felső tagozatba járó gyermekek számára valamivel drágább a közétkeztetés: Érden 1076, a X. kerületben 786, a XI.-ben 875, a XII.-ban 685, a XVI.-ban 775, a XVII.-ben 853 forint, Budafok-Tétényben viszont – hasonlóan az alsósokhoz – 620 forint egy étkezés.

A drágulás mértéke tehát az említett helyek közül több esetében a 200 forintot is meghaladja, Budafok-Tétényben viszont a nyersanyagköltségek növekedésének ellenére már hét éve nem emelték a szülők által fizetendő térítési díjat.

Olvasta már?