A BDZ és a 100 Tagú Cigányzenekar fúziója dübörgött a Kaluzál Ház színpadán

by talastunde

A Budafoki Dohnányi Zenekar és a 100 Tagú Cigányzenekar közös koncertjét rendezték meg a Klauzál Ház színpadán május 16-án este, a 48. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretén belül. A klasszikus zene és a cigányzene fúziójáé volt a főszerep ezen az estén. A két zenekar külön-külön, majd közösen lépett színpadra.

Gazdik István, a Klauzál Ház igazgatója köszöntötte a fúzió koncert vendégeit. Az igazgatót büszkeséggel töltötte el, hogy a kerület két sztárzenekara, a BDZ és a 100 Tagú Cigányzenekar a Klauzál Ház színpadán ad közös koncertet. Gazdik István külön köszönetet mondott Budafok-Tétény Önkormányzatának és Karsay Ferenc polgármesternek, hogy biztosítják a Tavaszi Művészeti Fesztivál megrendezésének a feltételeit.

Danyi Lőrinc Róbert, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője a koncert előtt portálunknak elújságolta, hogy a Klauzál Ház egyik munkatársának volt az ötlete, hogy a kerület két világhírű zenekara közös koncertet adjon.

„Örülünk ennek a fúziónak. A zenekarunk temperamentuma, a sajátos hangulatú és improvizatív játéka fuzionál a klasszikus, kötöttebb zenével. Már az első próbán kiderült, hogy ez a két különböző műfaj nagyon jól szólal meg együtt. Hollerung Gábor karmestert jól ismerjük, mivel a zenekar több művészét tanította évtizedekkel ezelőtt, engem is. Régi barátság a miénk. Hatalmas öröm, hogy ez az este létrejött”– mondta a zenekarvezető, aki szerint dübörögni fog a színpad a közel 80 zenész közös koncertje alatt.

Hollerung Gábor  karnagy, a BDZ zeneigazgatója portálunknak azt nyilatkozta, hogy a BDZ-ről mindenki tudja, hogy gyakran előrukkol valami szokatlan dologgal.

„Ez a ma este is ilyen, legalábbis a koncert azon része, amikor együtt játszik a két zenekar”– mondta Hollerung Gábor, aki arról is beszélt, hogy jól ismeri a roma zenészek egy részét, akiket tanított a Rajkó Zenekarban Farkas Gyula, a Rajkó Zenekar alapítójának felkérésére. A két zenekar nem először koncertezik együtt, hiszen tavaly a MÜPA-ban is volt egy közös koncertük.

„2 közös darabot játszunk, a BDZ zenészei kottából, a 100 Tagú Cigányzenekar muzsikusai pedig kotta nélkül, mivel hallás után követik egymást csodálatos módon. Elképesztő a zenei figyelmük és a memóriájuk, ami párosul egy határtalan szabadságvággyal. Nekem különösen kedves alkalom, amikor az egykori Rajkó Zenekar tanítványaival találkozom, akiket tanítottam. 3 generáció lép ma színpadra. Az idősebb Lendvai Csócsi József önmagában egy legenda, akinek a fia is nagy művész lett. Fantasztikus improvizációs képességű zenészekről beszélünk”- mondta Hollerung Gábor, aki a cigányzene fontosságát, kuriózumát is hangsúlyozta.  

„Ha a cigányzene eltűnik a magyar kultúrából, az hihetetlen hiányt teremtene, arról nem is beszélve, hogy egy etnikum identitásának legfontosabb eleme a zenélés.  Vissza kell hozni a cigányzenét arra a szintre, amit megérdemel. Ezt a zenét az éttermekben, a bárokban kell játszani.  Ünnep, hogy halljuk ma a 100 Tagú Cigányzenekart. Nagyszerű találkozás ez a mai”– emelte ki interjújában a BDZ vezetője.

A két zenekar fúziójában elhangzott Liszt Rapszódiája és Monti Csárdása. Valóban egy különleges, ritka hangulatú örömkoncertnek lehettünk tanúi. Köszönjük a BDZ-nek, köszönjük a 100 Tagú Cigányzenekarnak ezt a ritka élményt!

Fotók: Sörös Richárd

Olvasta már?