Az alpolgármester beszélt az önkormányzat környezetvédelmi akcióiról

by gaalt994

Budafok-Tétény számos akcióval igyekszik eleget tenni a „főváros legzöldebb kerülete” titulusnak.

Esővízgyűjtő ládákat és zöldzsákokat is osztott a közelmúltban Budafok-Tétény önkormányzata, de elkészült a kerület klímavédelmi stratégiájának tervezete is. A budafokteteny.hu-nak Németh Zoltán alpolgármester nyilatkozott a kerület környezetvédelmi intézkedéseiről.

„A kerület részvételi költségvetésének egyik projektjeként a lakossági szavazásban legnépszerűbbek közt végzett az esővízgyűjtő tartályok osztása. Az első ütemben 430 darabot tudtunk kiosztani. Az akció valóban rendkívül sikeres volt, nem várt mértékű regisztrációs rohamot okozott, hétszeres volt a túljelentkezés” – mondta Németh Zoltán.

„Az osztás 2021. augusztus 25–31. között zajlott. Akiknek első körben nem jutott, azok jelentős hányada hamarosan, még az idén hozzájut a tartályhoz, míg fennmaradó részük jövőre fogja megkapni, a regisztráció sorrendjét figyelembe véve. Az önkormányzat azt szeretné, ha minden sikeresen jelentkező hozzájuthatna a gyűjtőhöz, a tervek szerint új regisztráció is indul majd” – folytatta az alpolgármester.

Németh Zoltán a hulladékcsökkentés kérdéséről is beszélt, elmondta azt is, hogy a lakosság körében népszerűek a hasonló önkormányzati zöld akciók.

„A háztartási és kerti hulladék csökkentésének jó eszköze a komposztálás. Önkormányzatunk ezért 2019-ben komposztládákat is osztott a kerületieknek. Nagy érdeklődés kísérte ezt is, az eredetileg tervezett létszámhoz képest háromszor többen jelentkeztek. Az önkormányzat szeretett volna minden jelentkező számára ládát biztosítani, ezért növeltük az előirányzott mennyiséget. A jövőben tervezzük az újabb komposztkeret kiosztását” – mondta erről.

Nemrég elkészült a kerület klímavédelmi stratégiájának tervezete is, így az alpolgármestert a zöldberuházásokról és a környezetvédelemről is kérdezték.

„Ebben is sok jelentős lépés történt. Az épülő új bölcsődénk a Terv utcában például már egy környezetbarát, zöldberuházás. A tetőn extenzív zöldtetőt alakítunk ki, az épület fűtése, hűtése és használati melegvíz-ellátása levegő-víz hőszivattyús rendszerrel történik majd. Az önkormányzati intézmények épületeinek energiatakarékos felújítását, energetikai korszerűsítését is folyamatosan végezzük. Folytattuk az intézményekben (óvodák, bölcsődék játszókertjében) napvitorlák és árnyékolók telepítését, valamint további udvari tocsogókat és párakapukat alakítottunk ki” – fogalmazott Németh Zoltán.

Olvasta már?