A Fodor Tamásra emlékező Családi vasárnapon sok-sok élményt kaptak ajándékba a Vojnovich-Huszár Villába látogatók

by lantai.oliver

Fodor Tamásra, a Vojnovich-HuszárVilla megálmodójára emlékezve június 30-án, délután 4-től egészen késő estig számos programmal várták a vendégeket a villa kertjében és épületében. Jelen cikkünkben a délutáni, következő írásunkban pedig az esti programokról számolunk be.

Az eseményt Családi vasárnap címmel hirdették meg a különleges kulturális és közösségi helyszín létrehozójának és házigazdájának, Fodor Tamásnak az emlékére. A rendezvényt ugyanúgy Fodor Tamás családja és zenészbarátai szervezték, ahogy tavaly tavasszal és nyáron is a rá emlékező hangversenysorozatot, illetve emlékkoncertet.

Fodor Tamás és felesége, Fodor Erika – fotó: Czimbal Gyula/Fodor Erika Facebook-oldala

A mostani alkalomra a szervezők a zenei koncertek mellett számos egyéb programmal is készültek. A Családi vasárnap elnevezés nagyon is illett erre az eseményre, mivel a programok sokszínűségének köszönhetően a család minden tagja találhatott magának megfelelő elfoglaltságot, vagy hallani-, látni-, sőt, akár kóstolnivalót. Az ajánlóban a szervezők kiemelték, hogy a teljes rendezvény ingyenes, és azt ajándékba kapják a helyszínre látogatók.

A délutáni kezdést követően a villa gyönyörű kertjében különböző sportágak oktatói fogadták a mozogni vágyókat, és vezetésükkel az egész testet átmozgató, frissítő gyakorlatokat végezhettek.

Az érdeklődők többféle aktivitás közül választhattak: lehetőségük nyílt tornázni, gerincjógát végezni, gyógytornász segítségével pedig megnyújtani az izmaikat. Mindhárom foglalkozás komoly állóképességet és koncentrációt igényelt, és – a szervezők és az edzők legnagyobb örömére – több olyan lelkes vendég is akadt, aki mindegyiken részt vett.

Ezzel párhuzamosan volt, aki inkább a beharangozóban is ajánlott kényeztető nyak- és vállmasszázst vette igénybe, vagy megkóstolta a Fodor Erika által készített különleges és pazar finomságokat, frissítőket, vagy egyszerűen csak csodálta a mesébe illő virágzó kertet.

A szervezők a gyerekes családokra is gondoltak, és ennek jegyében a délután folyamán Fodor Eszter természetvédelmi mérnök, humánökológus a kisgyerekeknek mutatta meg a kert csodáit, és ismertette meg velük többek között a kerti élővilág körforgását. A növények tanulmányozása közben a piciknek nyuszietetésre és nyuszisimogatásra is volt lehetőségük.

Többen kíváncsiak voltak a villa történetére is, amit Fodor Julika, a villa egyik tulajdonosa a korabeli bútorokkal berendezett szalonban osztott meg az érdeklődőkkel. Julika részletesen mesélt a történelem viharai által sem kímélt épület, valamint a Vojnovich, Huszár és Fodor családok mindenféle előjelű fordulatokban bővelkedő sorsáról, és arról, hogy milyen események, döntések sorozata és egymást kölcsönösen segítő emberek kapcsolódása vezetett oda, hogy az épületet korábbi tulajdonosa végül rá és férjére hagyta.

Ezt a rendkívüli történetet hallani magától az örököstől, akinek a villához való kötődése már több mint fél évszázadra tekint vissza, igazán felemelő és egyben szívet-lelket megérintő élmény volt. Néhány emlék felidézésébe Julika férje, Fodor Péter is becsatlakozott. Megtudhattuk tőlük, hogy – mint az esemény ajánlójában is szerepelt -, a villa kulturális célokra történő használata legnagyobb fiuknak, a nagyon korán és váratlanul elhunyt, és maga után pótolhatatlan űrt hagyó Fodor Tamásnak az ötlete volt.

Tamás nem csak a megálmodója és elindítója, de a motorja is volt az immár több mint 25 éve a villában zajló pezsgő és izgalmas kulturális életnek, és az oda szervezett zenei, irodalmi, színházi, közösségi eseményeknek, és, ahogy a bevezetőben is utaltunk rá, ez a mostani Családi vasárnap is őrá emlékezve jött létre.

Fodor Julika – fotó: huszonketto.hu

Cikkünket hamarosan folytatjuk!

Tekintsék meg a Családi vasárnapon készített fotóinkból összeállított képgalériánkat is.

Olvasta már?