21. alkalommal ünnepelték a kerület díszpolgárait a Lics Pincészetben

by talastunde

Budafok-Tétény díszpolgárai idén is megízlelhették a Lics Pincészet kellemes borait a július 5-i díszpolgár-találkozón. Az újdonsült díszpolgár, Arató László Géza, a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola nyugalmazott igazgatójának tablója került fel a találkozón a pince falára.

A pincészet tavalyi termését is megkóstolhatták a kerület kitüntetettjei, miközben Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság elnöke köszöntötte a kerület kiválóságait.

A köszöntőt követően Dobos Károly, a Klauzál Társaság alapítója ragadta magához a szót, akinek nem volt könnyű dolga, mivel a jelenlévő díszpolgárok igencsak élvezték egymás társaságát, és szűnni nem akaró lelkesedéssel mesélték egymásnak az élményeiket. A Klauzál Gábor Társaság erőfeszítésének köszönhető, hogy évente megünneplik a kerület díszpolgárait és koccintanak a kerület legújabb kiválóságára. Dobos Károly a jelenlévő vendégeket invitálta a Klauzál Gábor Társaság 20 éves jubileumára, amit novemberben fog ünnepelni a társaság.

Mészáros Péter elmesélte, hogy a társaság tagjai 2003-ban dr. Köteles György professzor díszpolgári ünneplésén találták ki, hogy a kerület díszpolgárainak évente legyen egy találkozója. 2004-ben Garbóczi László díszpolgáravatását már a Lics Pincészet falain belül ünnepelték.

A kerületnek 32 díszpolgára van, 1995-ben vezette be ismét azt a korábbi hagyományt az önkormányzat, hogy a kerület kiválóságait díszpolgári elismeréssel jutalmazza. 1995-ben Munkácsy Károly testnevelő tanár, szobrász lett a kerület első díszpolgára.

Hódi Szabolcs röviden méltatta a 32 díszpolgárt, majd néhány kedves történettel emlékeztek meg  Kolonics György többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenusról, Priska József Tamás 56-os veteránról és dr. Joó Ernő helytörténészről, egykori kerületi díszpolgárokról.

Gabóczi László közös koccintásra invitálta a vendégeket, és gratulált az idei év díszpolgárának, Arató Lászlónak, aki tagja lett a díszpolgárok társaságának.

„ A díszpolgárok feladata nem más, mint öregbítsük Budafok-Tétény hírnevét. Bár Arató László zenész barátomat nemcsak a kerületben ismerik, hiszen Budafok-Tétényen kívül is számos helyen fellép, vezényel. Köszöntelek kedves László közöttünk!”- mondta a kerület kiváló helytörténésze.

Arató László tablóját a korábbi 3 év díszpolgárai, Lics Lászlóné, Radóczy Mária és Bakos Miklós leplezték le.

Olvasta már?