Karsay Ferenc közös állásponton van egy momentumos polgármesterrel

by nora.farmosi

A polgármester szerint a főváros visszaél azzal, hogy a kerületek alapvetően rendet szeretnének a saját területükön, ezért rengeteg olyan feladatot végeznek el, ami nem az ő dolguk lenne.

Az a ritka helyzet állt elő, hogy Karsay Ferenc közös állásponton van egy momentumos polgármesterrel, egy olyan ügyben, ami a kerületet is érinti. A VI. kerület polgármestere ugyanis egy Facebook-bejegyzésben arról számolt be, hogy a VI. kerületben több, frekventált helyszínen is besegítettek a takarításba a fővárosnak, miközben ez nem az ő feladatuk. Erre reagálva Karsay Ferenc szintén a Facebook-oldalán írta le:

“Abban értünk egyet, hogy mindkettőnket felháborít a tény, miszerint évek óta csöndben végzünk rengeteg olyan feladatot, ami a fővárosi önkormányzat dolga lenne. Mindezt tesszük azért, hogy az itt lakók életét megkönnyítsük, biztonságukat ne veszélyeztesse a főváros által ellátatlan feladat” – írta a polgármester.

Sok esetben fontos elmondani a lakosságnak, hogy mi tartozik a kerülethez és mi a fővároshoz, hiszen számos olyan helyzet adódhat, amikor panaszukkal a kerületi vezetést keresik meg, miközben az a terület nem hozzájuk tartozik. Ilyen az útfelújítások egy része, amit saját költségre vállaltak át a fővárostól, hogy megkönnyítsék a helyiek életét.

“A kormánytól kapott útfelújítási támogatást azokra a nagy forgalmú, fővárosi fenntartású útszakaszokra költöttük, ahol tarthatatlanná vált volna enélkül a helyzet. Ilyen volt többek között a Bajcsy-Zsilinszky út Budatétényben, vagy a Bartók Béla út Nagytétényben, ahol több száz méter hosszú szakaszt szőnyegeztettünk újra” – írta a polgármester.

A kaszálás is ilyen feladatkör. A Nagytétényi úton akadályozza a kilátást a magasra nőtt gaz, ezért többször is előfordult, hogy a kerület végezte el a munkát. A József Attila – Vörösmarty utca környékén is jelentős problémát okoz, hogy a nagy esőzések alatt elöntötte a mélyebben fekvő garázsokat, pincéket a víz, mivel a tulajdonosok nem tisztították ki a csatornákat a Nagytétényi úton. Ezt is az önkormányzat végezte el saját költségén.

A gyalogátkelők, a zebrák építése a legjobb példa arra, hogy a budafok-tétényiek érdekeit nézve nem a feladatot tologatják. A polgármester elmondása szerint hosszú évekig hiába kérték, hogy a frekventált helyekre, az iskolák, az óvodák környékére, a tömegközlekedési csomópontokhoz építse meg a főváros a gyalogátkelőhelyeket, de erre az volt a válasz, hogy itt messze nem járnak annyian, hogy indokolt lenne a beruházás.

Az állatvédelmi feladatokból is rendszeresen kijut a kerületnek, hiszen ebből is kihátrál a főváros. Az Illatos útra bekerülő állatokat egy hétig tartják bent, de ha utána is elhelyezést kívánnak nekik biztosítani, megadva ezzel az esélyt arra, hogy egy új gazdinál jobb sorsuk legyen, bizony minden állat után fizet a kerület a fővárosnak. A kerület erre is talált megoldást az egyik civil szervezettel, akik lelkiismeretesen és önkéntes munkával segítenek, a HEROSZ Állatotthon pedig szintén sok állatot befogad. Ha ez még nem lenne elég, a fővárosban több száz közterületi hulladékgyűjtőt szereltettek le még 2020-ban, az így megszaporodott közterületi szemét feltakarítását pedig szintén a kerület végzi el, jelentős többletköltséget vállalva ezzel.

A Tóth József utcai körforgalom kapcsán a polgármester minden nap szembesül a kérdéssel: miért kellett egyszerre elindítani a 6-os út és a Tóth József utcai körforgalom munkálatait?

Karsay Ferenc fontosnak tartja tisztázni, hogy a közterületek egy részének kezelése a kerülethez, a másik része a fővároshoz tartozik. Ezt az önkormányzat próbálja egyértelművé tenni, hogy melyik helyszínen hova fordulhatnak a kerületiek. Ahol van közösségi közlekedés, tömegközlekedés, az többnyire a fővároshoz tartozik. A munkálatokról a polgármester elmondta, hogy ez egy elhúzódó folyamat lesz, amit tovább bonyolít, hogy a fővárosnak két egymástól független munkát sikerült úgy összehoznia, hogy azok egy vonalban és ugyanabban az időben zajlanak, ezúttal jelentősen korlátozzák az észak-dél irányú forgalmat Budafok-Tétényben. Nehézkesen működik az együttműködés, pedig folyamatosan dolgoznak rajta, hogy minél több és pontosabb adathoz jussanak a tájékoztatáshoz.

“Ezek után különösen érzékenyen érint, mikor a főpolgármester momentumos helyettese levélben értesít, hogy elvesznek Nagytétényből több fedett buszvárót, hiszen itt úgyis alig jár valaki, inkább bevinnék a belvárosba… Gondolom, szerinte a nagytétényiek jobban bírják az esőt… Az ügy előzménye, hogy egyik partnercégünkkel, saját erőforrásból az utóbbi években 130 buszvárót telepítettünk, mert láttuk, esélyünk sincs elérni, hogy a főváros illetékesei fontosnak tartsák az itt élők sorsát. A belvárosból peremkerületnek, vagy ahogy ők szokták mondani, ‘szélsőségesen falusias környezetnek’ tűnő Budafok-Téténybe a már meglévő várók száma is túlzás” – írta a polgármester a Facebook-bejegyzésében.

Olvasta már?