Karsay együttműködik, de ezt az ellenzéktől is elvárja

by gaalt994

A polgármester – mint lapunknak nyilatkozta – készséggel aláír egy olyan nyilatkozatot, amely a baloldal által kért kiegészítést tartalmazza, amennyiben a baloldal is aláírja az ő verzióját, hiszen a két dokumentum nem mond ellent egymásnak. De nézzük a részleteket!

A február 3-i frakcióvezetői ülésen Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) közös oltási kampányra hívta a kerületi ellenzéket. A budafok-tétényi frakcióvezetők közül a polgármesteren kívül hárman helyben aláírták a dokumentumot, ketten pedig 24 óra gondolkodási időt kértek.

A DK és a Momentum képviselőcsoportjának vezetői egyelőre nem csatlakoztak a pártfüggetlen akcióhoz:  ahhoz, hogy együttesen érveljenek a vakcina beadása mellett, ki-ki a saját támogatói körében, és személyes példamutatásként oltassák is be magukat, saját véleményükkel és példájukkal erősítsék meg az emberekben, hogy ez az útja annak, hogy életünk visszatérjen a megszokott kerékvágásba.

Pedig a Momentumos Kerekes Gábor írása szerint tökéletesen egyetért ezekkel a célokkal. „A járvány leküzdésének egyetlen módja, hogy minél többen kérjük a koronavírus elleni védőoltást – ezért biztatok én is mindenkit, hogy amint lehetősége adódik rá, kérje a vakcinát! Kerületünk szakrendelője is oltópont lett” – írja közösségi oldalán. 

A jelek szerint a DK-s Perlai Zoltán sem gondolja másként. Ő nyílt levélben a közösségi médiában reagált Karsay Ferenc felhívására. Ebben egyebek mellett azt hangsúlyozza, hogy pártja oltáspárti, fontosnak és szükségesnek tartja az oltást. “De csak olyan vakcinával, melyet az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) és a magyarországi szakhatóságok egyaránt megvizsgáltak és engedélyeztek. A DK joggal várja el, hogy a szakma szabályai szerint ellenőrzött és törzskönyvezett oltóanyagok álljanak a lakosság rendelkezésére.”

A budafok-tétényi közös nyilatkozathoz való csatlakozás megvitatására a DK nevében haladékot kért és a Momentummal közösen az alábbi szövegrésszel egészítené ki a dokumentumot: „Az egyetlen megoldást – a tudomány, az orvosok, a szakértők egyöntetű véleménye alapján is – kizárólag az Európai Unió és Magyarország által is engedélyezett koronavírus elleni védőoltás jelenti.”

A két frakcióvezető felvetéseire a huszonketto.hu-nak Karsay Ferenc polgármester reagált. “Én folyamatosan az együttműködésre és a közös munkára törekszem, a DK és a Momentum pedig mindig keres valami ürügyet, hogy ne kelljen együttműködniük” – mondta. “De én nem adom fel. Az általam előterjesztett nyilatkozat az általános oltási hajlandóság erősítése érdekében született. Ellentétben például a szomszédos kerület baloldali polgármestere által kiadott nyilatkozattal, nem korlátoz, és nem támogat gyógyszergyárat vagy terméket, és nem szolgál pártkampányokat. Azaz tiszteletben tartja a polgárok önálló döntésének jogát, azt magánügyként kezeli. Ami ebből közügy, az kizárólag az általános oltási hajlandóság – mindenki eldöntheti, hogy mivel.”

A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy ő készséggel aláír egy olyan nyilatkozatot, amely az ellenzék által kért kiegészítést tartalmazza, amennyiben Kerekes és Perlai is aláírja az ő verzióját, hiszen a két dokumentum nem mond ellent egymásnak. Karsay Ferenc ezzel szeretne tanúbizonyságot tenni együttműködési szándékáról, ugyanakkor cserébe ezt elvárja a másik féltől is. 

Olvasta már?