XXII. kerületi oka is van az elmaradt fővárosi közgyűlésnek

by gaalt994

A Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós elmondta, hogy pontosan min rúgta össze a port pártja a DK-val.

Mint ismert, határozatképtelenség miatt elmaradt a fővárosi közgyűlés szerdára összehívott ülése. Karácsony Gergely főpolgármester az újságíróknak ezt a fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői között lévő konfliktussal indokolta. Újságírói kérdésre válaszolva azt közölte: a közelgő önkormányzati időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy “ma nem tudunk dolgozni”.

A főpolgármester ezen kívül a témában annyit árult el, hogy „nem a parlamenti mandátumhoz jutó Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi posztjára a DK által jelölt Bősz Anett személyével kapcsolatban van vita”.

Az ügyben Hajnal Miklós szólalt meg, aki ismertette a kialakult konfliktus okait. A Momentum elnökségi tagja a HVG-nek azt mondta: a Momentum megfelelő jelöltnek tartja Bősz Anettet a főpolgármester-helyettesi posztra, azt azonban elismerte, hogy polgármestereik valóban nem szavazták volna őt meg a szerdai közgyűlésen.

Hajnal a lapnak azt is elmondta, hogy régóta tárgyalnak a Demokratikus Koalícióval a választás utáni ellenzéki együttműködés lehetséges formáiról, ennek egyik feltételéül szabta a Momentum, hogy az ellenzéki pártoknak az önkormányzati választásokon együtt kell indulniuk. Ez pedig Hajnal Miklós elmondása szerint vonatkozna már a júniusi időközi önkormányzati választásokra is, viszont a DK-val mindeddig nem sikerült megállapodniuk.

Ez a kérdés attól igazán aktuális, mert – ahogyan Gy. Németh Erzsébet példája is mutatja – több önkormányzati pozícióban lévő ellenzéki képviselő is parlamenti mandátumot szerzett, akik helyett helyi szinten így új tisztségviselőkre van szükség.

A vita gyökere az, hogy a Momentum szerint a DK – felrúgva a megállapodást – támogatás helyett saját jelöltet indítana rá az ő jelöltjeikre, akiknek megüresedett helyei a Momentumnak járnának. Ez jelenleg öt mandátumot érint: Újbudán Orosz Anna és Bedő Dávid, az I. kerületben Gelencsér Ferenc, Orosházán pedig Sebők Éva helye üresedett meg, valamint ezek szerint a közgyűlés elmaradását eredményező konfliktusnak budafok-tétényi oka is van. Az ötödik ilyen mandátum ugyanis a kerületi képviselő-testületből távozó Tóth Endréé.

A vita létrejötte egyébként az ellenzéki oldalon is váltott ki felháborodást, az MSZP elnökhelyettese, Komjáthi Imre melegebb éghajlatra küldte a marakodó pártokat.

“Én szégyellem magam helyettetek is. Családok százezrei számolgatnak hó végén, hogy a sárga csekket fizessék be, a banknak fizessék a törlesztőt, vagy a gyerek kopott cipőjét cseréljék le. Több tíz éve egy gyárban dolgozó emberek kerülnek utcára Kisvárdán, Nagykanizsán, Hajdúböszörményben és Újpesten. Tanárok, egészségügyi dolgozók, rendvédelmisek mondanak fel, mert semmi, nulla megbecsülésük van. Mindeközben Ti koncon marakodtok! Azért nem tud összeülni a fővárosi közgyűlés, mert a DK és a Momentum egymás farkát méregeti. Hát mentek ti a…..!” – írta Komjáthi.

A közgyűlésen egyébként 37 napirendi pontot tárgyaltak volna, köztük több, a budafok-tétényiek számára fontos kérdést, mint például a Duna-part védetté nyilvánítása, vagy a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbításáról szóló egyeztetés. Karácsony Gergely szerint az ülést várhatóan két hét múlva tudják pótolni.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Olvasta már?