Május 1-jén már a teraszokon koccinthattak a Budafoki Pincejárat látogatói – fotók és videó!

by talastunde

Május 1-jén egy hibrid budafoki pincejáraton vehettek részt az érdeklődök, hiszen már megnyitottak a borospincék teraszai, de bizonyos programok, mint például a helytörténeti séta, még mindig a virtuális térben volt csak elérhető. A hosszú karantén és a korlátozások után a lakosok még óvatosak, és a borok mellett a kinti jelenlétet is csak kóstolgatták. Kétségtelen, hogy nem a  legnagyobb közönséglétszámot tudhat maga mögött a szombati pincejárat, de akik részt vettek, azok a finom borok zamata mellett a budafoki madarak fülbemászó csiripelését, és az orgona édes illatát is érezhették a  pincék udvarán.

A Budafoki Pincejárat legkeresettebb programjai közé tartoznak a Garbóci László helytörténész által vezetett tematikus séták. A korlátozások miatt a helytörténész élvezetes előadásai helyett virtuális helytörténeti sétán vehettek részt az érdeklődők a bornegyed YouTube-csatornáján. Ez alkalommal a Borváros és a Pestis kápolna kialakulását és történetét követhették nyomon a látogatók. A Törley Pezsgőmanufaktúra szintén online térben fogadta a pezsgő szerelmeseit, ahol Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőmanufaktúra pezsgőmestere a pezsgőkóstolás rejtelmeit és kulisszatitkait fedte fel.

A május 1-i pincejáraton a Seybold-Garab Pince terasza is megnyílt. A tulajdonos, Garab Gábor 2003-ban vásárolta meg bortörténeti jelentőségű pincéjét. Seybold Frigyes korának egyik legnagyobb bor- és pezsgőgyárosaként építette házát, illetve borospincéjét az akkori Promontoron. Gyára a Törley és Francois pezsgőgyárak legnagyobb konkurense volt, exportban felül is múlta azokat. Európa első betonhordóját itt építtette fel, ami a mai napig megtekinthető. A hordó homlokzatára egy akkor még ismeretlen pécsi fazekassal készíttetett címert, akit Zsolnay Vilmosnak hívtak, és aki azóta világhírű lett. A hordó ma Budafok-Tétény egyetlen ipartörténeti védett emléke.

A Katona Borház gyorstalpaló borkurzussal várta az érdeklődőket. A borház a Balaton déli partján készíti saját borait, immár több generáción keresztül. Katona Zsófia egy könnyed, jól befogadható ismeretszerzésre invitálta a jelenlévőket, akik betekintést nyerhettek a borkészítés fő lépéseibe, a helyes kóstolás menetébe, és megismerkedhettek a főbb szőlőfajtákkal és borstílusokkal is hat tétel kóstolása során.  

A Várszegi Pincészet nemcsak a díjnyertes boraival, hanem hangulatos zeneszóval is fogadta a pincejárat vendégeit. Kellemes hangulat alakult ki a pincészet kavicsos udvarán, ahol Várszegi Viktor borász saját maga kínálta balatoni borait a vendégeknek.

A pincejárat talán egyik legforgalmasabb helyszíne a Vasmacska étterem terasza volt, ahol a vendégek a finom falatok és borok mellett a Duna látványát is élvezhették. 

Olvasta már?