Minden, ami kultúra: ezek voltak 2021 legjobb interjúi

by nora.farmosi

Budafok-Tétényben 2021-ben, a járvány ellenére is pezsgett az élet. Kultúrából nem volt hiány, a programokat illetően országos szinten is kiemelkedő volt a felhozatal. Számos híresség fordult meg ezeken a rendezvényeken, akik közül többeket is sikerült elcsípnünk. Másokkal pedig azért volt szerencsénk, mert ők a kerület lakói és örömmel ültek le velünk beszélgetni.

Interjúinkból megismerhetik a kerület emblematikus szereplőit, akik riportereinknek olyan titkokat is elárultak, melyekről korábban nem beszéltek másoknak. Nézzük 2021 legjobb interjúit!

Varga Miklós több évtizede él Nagytétényben. Hangját még ma is sokan István király énekhangjával azonosítják az 1983-as emlékezetes rockoperából. Allűröktől mentes, kellemes beszélgetőtárs, akit nem mondanék tipikus művészalkatnak. Cikkünkben főleg a XXII. kerületről kérdeztük.

Áprilisban és májusban a járvány miatt elmaradt a Pincejárat, június óta viszont újra a klasszikus formájában tudják megrendezni. Október 3-án, szombaton a rendezvény művészeti vezetőjével, Deutsch Anitával beszélgettünk. Elmondása szerint egyre divatosabb a borkultúra és az emberek nem csak borozni szeretnek, de rendkívül nyitottak és érdeklődőek a pincészetek munkájával, kulisszatitkaival kapcsolatban is. Ami pedig a belföldet illeti, az ország számos pontjáról érkeztek a Pincejáratra a látogatók, például vannak visszajáró nyíregyházi vendégeik is.

Garbóci László, a kerület elismert helytörténésze is nyilatkozott lapunknak. Budafok központjában, a Spiller cukrászda teraszán találkoztunk vele. Lelkesen mesélt a kerületéről, ősei lakhelyéről. Kis túlzással mindent tud Budafok-Tétényről.

Hollerung Gáborral, a kerület díszpolgárával, a Budafoki Dohnányi Zenekar karmesterével is interjúztunk, aki szerint ez a kerület saját öntudattal, identitással rendelkező része Budapestnek, ahol iszonyatos ereje van a lokalitásnak. “Úgy érzem, hogy lelkileg budafoki vagyok, mert ennek a kultúrának a része vagyok, részben teremtője és részben kiszolgálója is” – mondta lapunknak Hollerung Gábor.

Schneider Zoltán színművésszel Budafokon, a 22. kerületi önkormányzat parkja előtt beszéltük meg a riportunkat. Lehengerlően közvetlenül és természetesen, hatalmas lendülettel kezdett bele Baross Gábor- telepi élményeinek mesélésébe. Hamar kiderült, hogy nemcsak azért érdekes, mert ismert színész és a kerület lakója, hanem mert Pelikán Imre, a 22. kerületi díszpolgár unokája. Bőven volt mesélnivalója számunkra.

Olvasta már?