Összegyűjtöttük az önkormányzat válságenyhítő intézkedéseit

by gaalt994

Budafok-Tétény kétpilléres támogatási rendszert dolgozott ki, bevezették a szociális tűzifát és energetikai felújítási pályázatot is hirdettek. Összeszedtük, hogy a nyár óta milyen intézkedéseket tett az önkormányzat a válság enyhítésének érdekében.

Január első napjaiban számoltunk be arról, hogy a Miniszterelnökség több mint félmilliárd forintos rezsitámogatást ítélt meg Budafok-Tétény számára, ami a fővárosi kerületek között kiemelkedő összegnek minősül. A hír kapcsán az önkormányzat összesítette az elmúlt fél évben a válság enyhítéséért tett intézkedéseit.

Budafok-Tétényben Karsay Ferenc polgármester már augusztusban javasolta az Ellátásbiztonsági Operatív Törzs létrehozását. A Fidesz-KDNP politikusának indítványát az önkormányzat képviselő-testülete szeptemberben meg is szavazta. Mindeközben a polgármester Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztost is megkereste a növekvő rezsiterhek enyhítésének érdekében.

Az önkormányzat emellett kétpilléres támogatási rendszert dolgozott ki, amelynek célja a rászorulók megsegítése, valamint a bajba került lakosok problémáinak megoldása. Szintén Karsay Ferenc indítványára emelték meg és szélesítették ki a támogatási rendszert, a polgármester erre irányuló rendeletmódosítási javaslatát egyhangúlag fogadta el a testület.

Az ősz folyamán bevezették a kiegészítő rezsitámogatást, amely a fűtési szezonban havonta 15 ezer forint támogatást jelent az alacsony jövedelmű háztartásoknak. Azok a rászorulók, akik átalányban fizetnek, ugyanannyi össztámogatást kapnak az év tizenkét hónapjára elosztva. Ezzel összefüggésben a kerület önkormányzata a még a COVID-járvány idején bevezetett kilakoltatási moratóriumot is fenntartotta.

Szintén a kétpilléres támogatási rendszer keretében hirdettek energetikai felújítási pályázati lehetőséget, ami ahhoz nyújt segítséget, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők is korszerűsíthessék otthonuk fűtésrendszerét, ezzel is csökkentve rezsiköltségeiket. A pályázáson önrész nélkül nyerhető el a maximum 200 000 forintos összeg.

2022 ősze óta van lehetőség szociális tűzifa igénylésére is azon háztartásoknak, ahol fával fűtenek, és nem biztosítható a környezetbarát fűtési technológia kialakítása, illetve amelyekben az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a rendeletben előírt összeget. A szociális tűzifaadagok kiszállítása már novemberben megkezdődött, az első adagot a polgármester személyesen vitte ki. Azóta az önkormányzat egyik stratégiai partnere, a BV Tempo Kft. is segédkezik Budafok-Tétény tűzifaellátásában.

Olvasta már?